Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijaspora

[ Objavila: M.M.Lj. ]

23. 09. 2019. 20:41 >> 20:51
6

VUJIČIĆ PORUČIO

Izjava Nimanbegua provokacija za Crnogorce na Kosovu

Crnogorska zajednica bi bila presrećna da ima i pola onoga što imaju Albanci u Crnoj Gori, saopštio je predsjednik Udruženja Crnogoraca Kosova Slobodan M.Vujičić. On je pozvao potpredsjednika parlamenta Gencija Nimanbegua da učini napore kako bi kosovske institucije prestale sa kontinuiranom i sistematskom diskriminacijom i asimilacijom crnogorske zajednice na Kosovu.

 

Vujičić kaže da izjava Nimanbega da institucije Crne Gore nemaju plan kako da riješe diskriminaciju i da Albancima u Plavu i Gusinju omoguće da ostvare Ustavom garantovano pravo na srazmjernu zastupljenost pri zapošljavanju, predstavlja provokaciju za kosovske Crnogorce.

“Gospodine Nimanbegu, crnogorska zajednica bi bila presrećna da ima i pola od onoga što imaju Albanci u Crnoj Gori, a da ne govorimo o reciprocitetu.  Na Kosovu na centralnom nivou ne radi ni jedan Crnogorac/ka, dok je u Javnom sektoru i na opštinskom nivou zaposleno svega nas petoro”, navodi se u reagovanju Vujičića.

Kako je saopštio, odlazeća Vlada Kosova, odbila je da izradi i usvoji Akcioni plan kojim bi se usvojena Strategija za afirmaciju i integraciju crnogorske zajednice stavila u funkciju.  Na šta, kako kaže Vujičić, čekaju od 2016 godine.

“Izopšteni smo iz Ustava čime je načinjen nezapamćen etnocid nad 28. 000 autohtonih pripadnika crnogorske zajednice na Kosovu”, navodi se u saopštenju I dodaje:

“Shodno svemu navedenom, pozivamo Vas kao autohtonog Albanca koji je deo institucija naše matične države, da učinite napore kako bi kosovske institucije prestale sa kontinuiranom i sistematskom diskriminacijom i asimilacijom  crnogorske zajednice na Kosovu.  Ukoliko se to ne spriječi, na popisu stanovništva 2021. Crnogorci će potpuno nestati.”

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније