Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijaspora

Objavila M.L.B. [ Beta ]

15. 08. 2019. 11:17   >>  11:16 5

MINISTAR TRAŽI

Gradonačelnik Vrbasa da se izjasni o crnogorskom

Crnogorska partija saopštila je danas da je ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić zatražio od predsjednika opštine Vrbas da se izjasni povodom zahtjeva te partije da crnogorski jezik bude uveden u toj opštini kao jedan od službenih.

Crnogorska partija je u saopštenju za javnost navela da je iz ministarstva dobila odgovor u kojem se navodi da je Ružić u pisanoj formi odgovorio na poslaničko pitanje poslanice Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Olene Papuge, šta će ministarstvo i on kao ministar preduzeti da opština Vrbas ispuni zakonsku obavezu prema crnogorskoj nacionalnoj zajednici i uvede crnogorski jezik u službenu upotrebu na svojoj teritoriji, imajući u vidu da su ispunjeni svi propisani uslovi.

"Nakon dobijanja izjašnjenja od predsjednika opštine Vrbas, Ministarstvo će o istom obavijestiti narodnu poslanicu Olenu Papugu i preduzeti odgovarajuće mjere i aktivnosti iz svoje nadležnosti, a u cilju obezbjeđivanja zakonitosti u funkcionisanju organa jedinica lokalne samouprave", navodi se u odgovoru iz Ružićevog ministarstva.

Crnogorska partija već godinama zahtjeva da u opštini Vrbas crnogorski bude uveden kao jedan od službenih jezika.

Crnogorska partija je podsjetila i na imperativnu normu Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma koji u članu 11. u stavu 2. kaže da će jedinica lokalne samouprave obavezno svojim statutom uvesti u ravnopravnu službenu upotrebu jezik i pismo nacionalne manjine ukoliko procenat pripadnika te nacionalne manjine u ukupnom broju stanovnika na njenoj teritoriji dostiže 15 odsto prema rezultatima posljednjeg popisa stanovništva, najkasnije u roku od 90 dana od dana utvrđivanja zakonom propisanih uslova.

U opštini Vrbas, prema posljednjem popisu stanovništva, živi 7.353 pripadnika crnogorske zajednice, što čini 17,5 odsto od ukupnog broja stanovnika opštine.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније