Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijaspora

[ Objavila: M.M ]

25. 07. 2019. 22:09   >>  22:13 6

BRNABIĆ

"Ako je po zakonu, uvesti crnogorski jezik u Vrbasu"

Ako su ispunjeni svi zakonski uslovi nema prepreke da se crnogorski jezik uvede u službenu upotrebu u opštini Vrbas, izjavila je premijerka Srbije Ana Brnabić.

Na pitanje poslanice LSV Olene Papuge šta će uraditi povodom toga što opština Vrbas izbjegava obavezu uvođenja crnogorskog jezika u službenu upotebu s ozbirom na to da su ispunjeni svi zakonski uslovi, Brnabić je u Skupštini Srbije rekla da Nacionalni savjet crnogorske nacionalne manjine to pitanje može da se podigne na nivo Republičkog savjeta za nacionalne manjine.

"Ako se Nacionalni savjet crnogorske nacionalne manjine nije obraćao, molim da se obrate. Ja sam i predsjednica Republičkog savjeta za nacionalne manjine, to je direktno moj posao da obezbijedim da ukoliko postoje svi uslovi da oni to i dobiju", kaže Brnabić.

Navodi da ona ne može da zna šta se dešava u svakoj lokalnoj samoupravi sa svakim nacionalnim savjetom.

"Zato služi ta institucija, Republički savjet za nacionalne manjine, koju su pohvalile sve evropske institucije, prije svega Savet Evrope", kaže Brnabić.

To pitanje može, dodaje, da se jako lako riješi, jer postoji institucionalni mehanizam koji se stalno sastaje.

Navela je da se Republički savjet za nacionalne manjine od 2009. do 2014. sastao jednom.

"Mi imamo na četiri mjeseca sastanke, lako se to institucionalno rejšava u ovom trenutku", rekla je Brnabić odgovrajući na pitanje poslanice LSV.

Olena Papuga je rekla da se njih 7.353 u opštini Vrbas izjašnjavaju kao Crnogorci, što je 17,5 odsto stanovništva te opštine, te navela da su prije devet godna opština Mali Iđoš, Lovćenac i druga naselja bez problema uvela crnogorski jezik u službenu upotrebu.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније