Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijaspora

Objavio: F.R.

15. 07. 2019. 17:39   >>  17:57 3

PROSLAVA 13.JULA U VRBASU

CG i Srbija jače kad su bliske

Crna Gora i Srbija treba da budu bliske jer su tako još jače, a crnogorska dijaspora u Srbiji je najbrojnija u svijetu, istakao je predsjednik Nacionalnog savjeta crnogorske nacionalne manjine Dragoljub Malović na kulturnoj večeri u Vrbasu, povodom 13.jula, Dana državnosti Crne Gore.

Veče su organizovali Nacionalni savjet i Crnogorska kulturna mreža, a, kako su saopštili, i ove godine je potvrđen epitet najmasovnijeg skupa crnogorske zajednice izvan granica naše zemlje.

"Kroz program je promovisano kulturno nasleđe Crne Gore sa posebnim osvrtom na crnogorski identitet i jezik, dok je KUD Njegoš iz Lovćenca izveo koreografiju igara iz Srbije kao gest poštovanja organizatora prema zemlji Srbiji. Posebno interesantne nastupe za publiku su imala djeca iz škole gusala Vuk Mandušić i polaznici predškolske ustanove Boško Buha. Zadovoljstvo nam je bilo što je na događaju nastupila pjevačka grupa KUD-a Svetozar Marković iz Novog Sada koja ima tradiciju dugu preko sedamdeset godina", naglasili su iz CKM-a.

Publika je posebno pozdravila nastupe Zorana Kalezića sa orkestrom Perice Vasića kao i Jadranke Barjaktarović i Bojana Marovića.

"U ime Crnogorske kulturne mreže  Aleksandar Damjanović  je istakao da je naša organizacija i pored političkih opstrukcija uspjela da upriliči događaj kako dolikuje crnogorcima, kao i da nije bilo 13.jula ne bi bilo ni važnog datuma za dvije države 21. maja 2006, zahvaljujući kojem sportsti te dvije države nastupaju pod svojim zastavama širom svijeta", saopšteno je iz CKM-a.

Damjanović je apelovao na predstavnike udruženja crnogoraca Srbije da rade na animiranju mladih koji bi radili na očuvanju crnogorskog kulturnog identiteta.

On je posebno naglasio da je voma važno da se napravi dobra platforma za popis stanovništva koji će se održati 2021.  kako bi se održao ili povećao procenat građana Republike Srbije koji se izjašnjavaju kao Crnogorci.

"Predstavnik naše organizacije je kazao da smo mi bratski narod da se moramo međusobno poštovati i kao što kaže predśednik Milo Đukanović moramo se suzdržavati teških riječi", navodi se u saopštenju CKM-a.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније