Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijaspora

Objavila M.L.B.

23. 06. 2019. 10:54 >> 10:54
16

GO CP

Podrška Vladi i Zakonu o slobodi vjeroispovijesti

Crnogorska partija podržava namjeru Vlade Crne Gore da Zakonom o slobodi vjeroispovijesti definiše odnos između države i vjerskih zajednica i omogući svim građanima ista prava i mogućnosti u ispoljavanju svojih vjerskih osjećanja, saopšteno je iz te stranke.

Glavni odbor Crnogorske partije na sjednici u Novom Sadu razmatrao je stanje u partijskoj organizaciji i situaciju unutar crnogorske zajednice u svijetlu aktuelnih odnosa između Srbije i Crne Gore.

Iz CP poručuju da odgovoran pristup nosilaca izvršne vlasti u rješavanju važnog i delikatnog pitanja pokazuje i činjenica da je predlog zakona, prije usvajanja u Skupštini Crne Gore, dostavljen na mišljenje Venecijanskoj komisiji.

“Crnogorska partija će političke aktivnosti nastaviti u skladu sa svojim Statutom i Programom. U zadacima i načelima djelovanja koja su definisana u članu 8. Statuta CP pored ostalog se navodi: “preuzimanje zadatka njegovanja crnogorskog jezika, kulture, vjerskog i svakog drugog identiteta”, kao i: “zaštita vjerskih sloboda vjerujućih Crnogoraca, prava na slobodno i ravnopravno djelovanje Crnogorske pravoslavne crkve i njenih vjernika”, saopšteno je iz CP.

Glavni odbor je usvojilo predlog Predsjedništva o obavezi svih opštinskih odbora da do 1. novembra završe proces revizije članstva i partijskih izbora.

“Zbog pojačanih tenzija i teškog stanja u kojem se nalazi crnogorska zajednica u Srbiji, kao i loših iskustava iz bliske prošlosti, odlučeno je da se pojačaju uslovi za članstvo u CP posebno u dijelu moralne i nacionalne odgovornosti, poručuju iz CP.

Uoči proljećnih izbora na svim nivoima odluka CP sa kim će i u kojoj formi političkog saveza sarađivati zavisiće, kako poručuju, isključivo od odnosa potencijalnih političkih partnera prema identitetskim pitanjima crnogorske zajednice i nivoa poštovanja prema državi Crnoj Gori.

Gost na sjednici Glavnog odbora je bio publicista i istraživač crnogorske dijaspore Nenad Stevović koji je održao predavanje na temu: “Mogućnosti i značaj očuvanja jezičkog i vjerskog identiteta crnogorske zajednice u multikulturalnom ambijentu AP Vojvodine”.

Sjednici GO predsjedavali su članovi Predsjedništva Dušan Žugić i Milo Milojko.

Пратите нас на

Коментари16

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније