Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijaspora

Objavio: F.R.

21. 11. 2018. 18:00   >>  17:37 2

ALBANIJA

Izbor zastupnika zaokružuje pitanje CG manjine

Izborom crnogorskog zastupnika zaokružuje se pitanje priznanja crnogorske nacionalne manjine od strane Vlade Albanije, što je od posebne važnosti za crnogorsku naciju, ocijenjeno je sastanku našeg ambasadora u toj zemlji Dušana Mrdovića, direktora Uprave za dijasporu Predraga Mitrovića i predstavnika crnogorskih udruženja u Albaniji "Alba-Montenegro", "Duklja" i Zajednice Crnogoraca u Albaniji.

 

"Sva tri crnogorska udruženja nominovala su svoje kandidate, te je tako ispunjen uslov da je svaka nacionalna manjina u obavezi da kandiduje najmanje dva ili više kandidata, od kojih se kroz predviđenu proceduru bira jedan zastupnik u Savjet za nacionalne manjine  Albanije", istakli su iz Uprave za dijasporu.

Mitrović je predložio da se "Alba-Montenegro" i "Duklja" ujedine ili, ukoliko to trenutno nije moguće, dogovore o zajedničkom korišćenju prostorija "Alba-Montenegra".

"Predlog je obrazložio naglasivši da u jednom gradu nema opravdanih razloga da djeluju dva udruženja, ionako malobrojne i segmentirane crnogorske nacionalne zajednice, što ne vodi jačanju nacionalnog jedinstva, već naprotiv njegovom slabljenju i daljoj marginalizaciji crnogorske autohtone manjine u  Abaniji. Osim toga, finansijski je neodrživo i u organizacionom smislu nefunkcionalno da unutar malobrojnog crnogorskog korpusa u Skadru djeluju dvije odvojene manjinske strukture oslabljenog potencijala", kazali su iz Uprave.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније