Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijaspora

[ Objavio: I. P. ]

30. 10. 2018. 13:42 >> 13:20
6

DANI BOŠNJAČKE KULTURE

"Bošnjaci u nikad privilegovanijem položaju u CG"

Nikada u istoriji Crne Gore Bošnjaci nijesu imali privilegovaniji položaj, kao u vremenu od 2006, kada je proglašena nezavisnost države, pa do danas, jedna je od poruka sa Dana bošnjačke kulture, koji su održani u Luksemburgu od 26. do 28. oktobra.

Dani bošnjačke kulture, kako poručuju organizatori, potvrđuju jednu od svojih osnovnih kulturoloških misija u dijaspori - poštovanje multikulturalnih vrijednosti u modernom evropskom ambijentu.

Manifestaciju je organizovao Zavičajni klub Bihor.

Savjetnik u kabinetu Predsjednika Crne Gore, Amer Halilović, govorio je o položaju Bošnjaka u novoj demokratskoj Crnoj Gori.

"Daleko od toga da je u Crnoj Gori sve idealno, i to ne važi samo za Bošnjake, već i za sve ostale koji žive na tom prostoru, ali Crna Gora ide uzlaznom putanjam i iz dana u dan to se primjećuje na svakom koraku", rekao je Halilović.

Ambasador Crne Gore u zemljama Beneluksa, Vladimir Radulović, rekao je da je bošnjačka kulturna baština važan civilizacijski segment naše države, odajući duboko poštovanje rukovodstvu i članovima ZK Bihor za dugogodišnju intenzivnu saradnju udruženja sa ambasadom i drugim institucijama Crne Gore, kao i nesebičnou promociju vrijednosti kulture, a time i svoje domovine.

"Odluka da se deveta godišnjica osnivanja i rada Zavičajnog kluba 'Bihor' obilježi i proslavi organizovanjem, sad već tradicionalne, manifestacije 'Dani Bošnjačke kulture', proteklog vikenda u Luksemburgu, teško da je mogla biti bolja, znakovitija i uspješnija. I sam sam, inače, uvijek vjerovao, i bio skloniji, datumima koji slave kulturu, stvaralaštvo, vrhunce ljudskog duha i misli, nego datumima revolucija i prevrata. Da ne bude dvojbe: tačno je,  u mnogim  revolucijama  su iznjedrene velike ideje slobode i emancipacije. I lične i kolektivne. I nacionalne i državne. Ipak, neke od tih 'revolucija koje teku' su, potom i nažalost, te iste ideje utamničavale ili barem relativizovale. A sloboda, bez kulture  i moćnog stvaralačkog potencijala ljudskog duha, zna katkad završiti u anarhiji i vrijednosnom besporetku", kazao je Radulović.

On je obećao da nastaviti da pomažu i podržavaju ovakve programe i projekte.

"I Bihora i drugih udruženja. Konačno, sa naše strane ćemo pokušati da, uz pomoć Ministarstva vanjskih poslova, posebno Uprave za dijasporu, učinimo i dodatni napor kako bismo i sljedeće, jubilarne, desete Dane Bošnjačke kultrure, učinili, programski i organizaciono, još boljim, bogatijim i uspješnijim. I zbog Bihora, i zbog Bošnjaka i zbog naše Crne Gore", saopštio je Radulović.   

Tokom manifestacije je izvedena i radio-drama Dobra voda, autora Mirsada Rastodera, koja je na vrlo suptilan način posvjedočila neponovljivu magiju pisane riječi Ćamila Sijarića u čijim djelima vječito žubori Dobra voda.

Književnik Hadžem Hajdarević iz Sarajeva imao je vrlo zapaženu tribinu o jeziku, jezičkoj istoriji i jezičkoj politici na prostoru Balkana.

"Jezik je nažalost više u finkciji razilaženja, nesporazuma, ideoloških suprostavljanja, a ne u funkciji povezivanja i kulturnog prožimanja na prostoru Balkana", rekao je Hajdarević.

U okviru manifestacije, organizovana je promocija knjige pjesama Mirsade Mire Herović – Lutam kroz snove, a promoteri su bili Safet Ćeman i Remzija Hajdarpašić.

Iste večeri, na samom kraju festivala, uslijedio je poetski maraton na kojemu su učestvovali pjesnici iz Crne Gore - Slavka Klikovac i Mirsad Rastoder, iz BiH Hadžem Hajdarević, iz Luksemburga Natali Ronvo, iz Pariza Edo Mrđa (porijeklom iz Zavidovića BiH), te Faiz Softić pjesnik sa tri domovine BiH, Crna Gora i Luksemburg.

Ujedno su dodijeljene plakete zaslužnim preduzećima i pojedincima koji se nesebično zalažu u radu udruženja, a dobitnici ovogodišnjih priznanja su Šukrija Hodžić, Rifat Skenderović, Enver Rastoder, Fatima Balić, te preduzeća "Enstal", privatnik Nino Muhović.

 

 

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније