Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijaspora

Objavila M.L.B.

03. 10. 2018. 20:33 >> 22:41
12

SUMNJE UOČI IZBORA

U birački spisak upisuju i one koji nijesu Crnogorci?

Izbori za Nacionalni savjet Crnogoraca u Srbiji, zakazani su za početak novembra. Prvo biraju elektore, a rok za prijave u resornom ministarstvu Srbije ističe sjutra.

Prijava je neobično mnogo, kažu u Udruženjima Crnogoraca, koji sumnjaju da se u poseban birački spisak masovno upisuju ljudi koji nijesu pripadnici crnogorske zajednice.

Tvrde da je u cijeli proces umiješana politika. Iz Uprave za dijasporu nadležne pozivaju da provjere tvrdnje Crnogoraca, a iz Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije odgovaraju da do danas nijesu imali zvaničnih pritužbi.

Poseban birački spisak crnogorske nacionalne manjine u Srbiji, ovih dana, puni se munjevitom brzinom, poručuju iz Udruženja Crnogoraca. Predsjednik crnogorske nacionalne zajednice Beograd Mirko Zečević, kaže da, s obzirom na to da se bliže izbori za Savjet nacionalnih manjina u Srbiji, opravdano sumnja da se u biračkom spisku nalazi najmanje nacionalnih Crnogoraca.

“Nažalost na terenu postoje ozbiljne indicije da je došlo do manipulacije u samom procesu. Da određene partije i pojedinci, koje ja nazivam privremeni Crnogorci, upisuju se u posebni birački spisak, što može ozbiljno da naruši kredibilitet Nacionalnog savjeta”, kaže za TVCG Mirko Zečević, predsjednik Crnogorske nacionalne zajednice Beograda.

Dokaza nemaju, ali kažu da veliki broj prijava za elektore i to dan pred isticanje roka za kandidaturu, ukazuje na sumnju, da je u rad nacionalnih manjina u Srbiji, prste umiješala politika.

Dodaju da je u igri i veliki novac, uzimajući u obzir činjenicu da Savjet za nacionalne manjine, godišnje iz budžeta Srbije dobija i do milion eura.

“Savjet bi imao smisla da postoji, samo ako su njegovi članovi pripadnici etičkih Crnogoraca. Sve drugo bi bila jedna priča koja ne bi išla u prilog Crnogorskoj nacionalnoj zajednici u Srbiji”, naveo je Božidar Marković, predsjednik Udruženja crnogoraca Novi Sad.

“Ne mogu to da rade oni koji su do juče crnogorski Srbi, ili pripadnici određenih partija koje su u suprotnosti i ne gledaju blagonaklono na crnogorsko nacionalno pitanje”, naveo je Zečević.

Pripreme za predstojeće izbore za Savjet nacionalnioh manjina pomno prate i u Crnoj Gori. Iz Uprave za dijasporu pozivaju na strpljenje. Vjeruju da će sumnje crnogorskih udruženja ispitati nadležni organi u Srbiji, kojima je u interesu da izbori prođu bez neregularnosti.

“Organizacija izbora je osjetljiv proces, bez dileme. Treba imati razumijevanja i ukalkulisati određene greške i možda i loše namjere, ali ovo su ozbiljne optužbe, i ja vjerujem da će ih nadležni organi Republike Srbije ispitati, i ukoliko zaista postoje i spriječiti i ukloniti štetu ako, i koja je eventualno učinjena”, naveo je direktor Uprave za dijasporu Predrag Mitrović.

Iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Srbije odgovorili kažu da nijesu dobili ni jednu zvaničnu pritužnu na upis pripadnika crnogorske nacionalne manjine u posebni birački spisak.

“Sloboda izražavanja nacionalne pripadnosti, koja se, između ostalog vrši i zahtjevom za upis u Posebni birački spisak je zagarantovana Ustavom RS , i ne postoji mehanizam da se utvrdi da li je upis građana u Posebni birački spisak, koji se vrši na lični zahtjev građana - politički motivisan ili podržan od bilo koje političke stranke”, poručuju iz srpskog ministarstva.

Ukoliko se ipak, kažu u Udruženjima Crnogoraca na kraju ispostavi da su u pravu, neka od njih bojkotovaće izbore. Iz Uprave za dijasporu sugerišu da to nije dobra odluka.

“Naša zajednica u Srbiji treba da pokaže prosto razumijevanje i strpljenje i ostavi nadležnim organima da se bave ovim pitanjima, a da se oni fokusiraju na ono što je prioritet u ovom trenutku, a to je prikupljanje potpisa za elektore”, poručio je Mitrović.

Rok za prikupljanje potpisa ističe sjutra u ponoć. Ko će se naći medju 23 elektora, znaće se do 10. oktobra, a izbor nacionalnog savjeta Crnogoraca u Srbiji na dnevnom redu skupštine je 4. novembra.

Dijana Drašković, TVCG

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније