Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijaspora

Krsto Čabarkapa, TVCG

30. 07. 2018. 21:38   >>  21:32

"DANI ISELJENIKA" U GUSINJU

Dijaspora uvijek uz Crnu Goru

Uključivanje potencijala dijaspore u razvojne projekte Crne Gore važan je zadatak i u narednom periodu će se intenzivirati međusobno povezivanje, saopšteno je večeras u Gusinju.

Manifestacija "Dani iseljenika" u najmlađoj crnogorskoj opštini se organizuje već drugu godinu, a cilj je okupljanje i dogovor o temama od interesa za dijasporu i one koji su sudbinu vezali za Crnu Goru.

Potpredsjednik Skupštine Branimir Gvozdenović poručio je da je uvijek postojala jaka veza iseljenika sa rodnom grudom, odnosno Crnom Gorom.

"Iako se ne zna precizno tačan broj iseljenika, postoji realna procjena da se radi o još jednoj Crnoj Gori izvan njenih granica. Odnosi svake ozbiljne države počivaju na emociji, ali i realnim potrebama i razmišljanjima kako da, uprkos daljini, sačuvamo svoju kulturu, tradiciju, jezik i prenesemo na mlađe generacije - da budu svoji, a ostanu naši", rekao je Gvozdenović.

Direktor Uprave za dijasporu, Predrag Mitrović, ocijenio je da je večerašnji skup potvrda Vlade Crne Gore da bude bliska sa dijasporom, ma gdje živjela van granica svoje domovine. Briga o dijaspori je strateški cilj državnih institucija, naglasio je Mitrović.

"Prepoznajući značaj i potencijal dijaspore, ciljanim mjerama i proaktivnom politikom ćemo raditi na boljem međusobnom povezivanju, produbljivanju veza i integraciji naše dijaspore u crnogorski društveni, ekonomski i kulturni život", rekao je Mitrović.

Svjesni smo svega što je dijaspora dala Crnoj Gori i to poštujemo i ne zaboravljamo, rekao je Mitrović i dodao da su najveći uspjesi u povezivanju dijaspore i matice postignuti u posljednjih nekoliko godina.

Predsjednica opštine Anela Cekić zahvalila je dijaspori na doprinosu i naporima koje su učinili u procesu povraćaja statusa opštine Gusinje. Dijaspora je, kako navodi, uvijek spremna da pomogne u svim oblastima opštini Gusinje.

"Naša dijaspora, kao jedan o najvećih naših resursa, neraskidivo je vezana za svoju maticu i predstavlja sponu sa razvijenim i demokratskim zemljama, uvijek spremna da pomogne", naglasila je Cekić.

Crna Gora je njihova kuća i ovdje su uvijek dobrodošli Gusinjani iz Njujorka, Dalasa, Sidneja, Tokija, poručila je Cekić.

U Gusinju je održan danas i okrugli sto na kojem su naši iseljenici su sa predstavnicima državnih organa i stručnjacima razgovarali o modelima saradnje u raznim oblastima.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније