Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijaspora

Objavio: F.R.

29. 07. 2018. 13:20 >> 13:04
12

CP TRAŽI

Crnogorski do 28.septembra da uđe u upotrebu

Pravni tim Crnogorske partije u Srbiji uputio je pismo predsjedniku opštine Vrbas Milanu Glušcu u kojem ga obavještava da je u usvojenim izmjenama i dopunama Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma dodatno pojačana imperativna norma za lokalne samouprave, te da se nada da će crnogorski do 28.septembra ući u službenu upotrebu.

U opštini Vrbas, po posljednjem popisu, živi 7.353 pripadnika crnogorske zajednice, što čini 17,5 odsto od ukupnog broja stanovnika opštine.

"Imajući u vidu da je Zakon stupio na snagu 28. juna Crnogorska partija očekuje da će opština Vrbas ispuniti svoju zakonsku obavezu i u roku od 90 dana, najkasnije do 28. septembra ove godine, uvesti u ravnopravnu službenu upotrebu, pored srpskog, mađarskog i rusinskog jezika i njihovih pisama, i crnogorski jezik i pismo", istakli su iz CP.

Kako su kazali, samo dvije opštine u i Srbiji ispunjavaju zakonom propisane uslove za uvođenje crnogorskog jezika u službenu upotrebu - Vrbas i Mali Iđoš, gdje je  crnogorski jezik uveden 2010. na zahtjev Udruženja Crnogoraca Srbije “Krstaš”, glasovima odbornika Saveza vojvođanskih Mađara i Crnogorske partije.



Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније