Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijaspora

Objavila M.L.B.

02. 06. 2018. 12:24   >>  12:15 3

MITROVIĆ PORUČIO

Neophodno jedinstvo Crnogoraca na Kosovu

Razvojni centar crnogorske zajednice u Prištini trebalo bi da bude otvoren do kraja ovoga mjeseca.

Tom prilikom biće obilježen i Dan Crnogoraca i Dan nezavosnosti Crne Gore 21. maj.

U susret tom događaju u Prištini je boravio direktor Uprave za dijasporu Crne Gore Predrag Mitrović. On je u Ambasadi Crne Gore, zajedno sa ambasadorom Ferhatom Dinošom i prvim sekretarom Skenderom Šarkinovićem, razgovarao sa predstavnicima crnogorskih udruženja i poručio im da treba da budu jedinstveni i zajedno rade na dobrobit zajednice.

Crnogorska zajednica na Kosovu nije brojna, ali joj je matična država posvećena koliko i ostalim stotinama hiljada iseljenika širom svijeta, kazao je Mitrović. Uprava za dijasporu stalno radi na unapređenju saradnje sa iseljenicima. Nedavno je Vlada predložila novi zakon koji treba da ima preciznije odredbe u odnosu na važeći, a prije dvije godine formiran je i Savjet za saradnju sa iseljenicima, koji broji 80 članova.

“Sastanak sa iseljenicima u Prištini bio je veoma koristan, zaključili smo da Kordinacioni odbor, koji čine predstavnici ovdašnjih udruženja Crnogoraca treba češće da se sastaje, da moraju da se prevaziđu određeni problemi koji postoje između čelnika određenih organizacija i mislim da ćemo uspjeti i da će naša zajednica u narednom periodu, kroz Koordinacioni odbor, davati bolje rezultate i ići korak naprijed. Tome u prilog ide i otvranje Razvojnog centra, čije je formiranje podržala Vlada Crne Gore, a novčano je pomogla i Vlada Kosova”, kazao je Mitrović u razgovoru za RTK2.

Mitrović očekuje da će Predlog zakona o saradnji Crne Gore sa dijasporom, iseljenicima biti usvojen u Skupštini do kraja juna i odmah početi da se primjenjuje. Podsjeća da je prije usvajanja Predloga održano više javnih rasprava u iseljeništvu, da je ispoštovan njihov glas.

U februaru je počelo izdavanje iseljeničkih knjižica,koje za sada, za iseljenike imaju najviše emotivni značaj. Prvu je direktor Mitrović uručio iseljeniku u Turskoj, i zasada je najviše interesovanja iz te zemlje za dobijanje legitimacije.

"To je novi dokument, služi za identifikaciju naših ljudi. Namjera je bila da legitimacija posluži za određene povlastice našim ljudima prilikom dolaska u Crnu Goru, ali je to podrazumijevalo i izmjenu drugih zakona-carinskih, poreskih… Već smo pokrenuli to pitanje sa skupštinskim odborom za međunarodne odnose i iseljenike, da vidimo koju bi privilegiju mogao da ima imalac legitimacije", pojašnjava Mitrović.

Jedna od aktivnosti Uprave za dijasporu i Zavoda za školstvo je organizovanje škole Crna Gora moja postojbina, za đecu crnogorskih iseljenika, tokom koje uče, jezik, istoriju, kulturu...Na Ivanova Korita dolaze đjeca iz cijelog svijeta.

Mitrović najavljuje još jedan značajan projekat, a to je pokretanje softvera za svojevrstan popis iseljenika.

"Dobili smo softver od Zajednice Crnogoraca Makedonije. Na našem sajtu biće aplikacija preko koje svako ko želi može da ostavi svoje podatke, tako ćemo moći da vodimo evidenciju u kojim državama ima naših ljudi, koji je stručni potencijal dijaspore, brojnost... Procjene su da iseljenika iz Crne Gore u svijetu ima minimum još jedna Crna Gora. Brojno iseljeništvo je u Americi, Argentini, zatim u Luksemburgu, Njemačkoj, Švajcarskoj, Turskoj i u svim bivšim jugoslovenskim republikama. U Srbiji ih je više od 39.000. Svi pokazuju veliku ljubav prema Crnoj Gori. To se naročito osjeća prilikom proslava Dana nezavisnosti tokom maja. To kako oni pristupaju proslavi zaslužuje veliko poštovanje", poručuje Mitrović.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније