Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijaspora

Objavio: B.V.

20. 05. 2018. 13:49   >>  13:48 4

SLOVENIJA I NJEMAČKA

Dijaspora proslavila Dan nezavisnosti

Predstavnici dijaspore u Sloveniji i Njemačkoj obilježili su Dan nezavisnost, 21. maj.


Crnogorsko društvo “Montenegro-Maribor” svečano je obilježilo Dan nezavisnosti, a proslavi su prisustvovali, pored članova, predsjednika drugih društava, predstavnika Ambasade Crne Gore i predsjednik Grupe prijateljstva Slovenije i Crne Gore u Državnom zboru Republike Slovenije, Uroš Prikl.

Savjetnica u Ambasadi Crne Gore, Lola Popović govorila je o dijaspori u svijetu i novom zakonu o saradnji dijaspore sa državom Crnom Gorom.

Predstavnik grupe prijateljstva Slovenije i Crne Gore osvrnuo se na tradicionalno dobre i prijateljske odnoste medju državama.

Predsjednica Društva, Dijana Pajković podsjetila je na najznačajnije datume iz novije istorije CG od samostalnosti do danas, od članstva u Ujedinjenim nacijama, Savjetu Evrope do NATO-a.

"Naglasila je da se ove godine navršava 100 godina od Božićnog ustanka kada su legendarni Krsto Zrnov Popović i crnogorski borci za pravo, čast i slobodu Crne Gore ustali da brane slobodnu i nezavisnu CrnuGoru. Ta iskra vječnosti i samostalnosti, vodila nas je i 21. maja 2006.godine. Zato je naša obaveza i dug do njih, da čuvamo Crnu Goru, njeno dostojanstvo, ponos i samostalnost", navodi se u saopštenju.

I Savez Crnogorskih Asocijacija Njemačke organizovao je proslavu Dana nezavisnost u Dortmundu.

Sem velikog broja prisutnih iseljenika članova Udruženja, proslavu su svojim prisustvom podržali i uveličali direktor Uprave za dijasporu Predrag Mitrović, direktor direktorata za konzularne poslove, Selim Lika, generalni konzul Crne Gore u Frankfurtu,  Branislav Karadžić, predsjednica Asocijacije dijaspore Crne Gore Vera Kirović, generalni konzul Bosne i Hercegovine u Njemačkoj Lučiano Kaluža, koji su se uz domaćine predsjednika i sekretara SCAN-a gospode Rifata Stankovića i Osmana Destanovića , prisutnima obratili i čestitali im Dan nezavisnosti. 

Predsjednica Asocijacije dijaspore Crne Gore, Vera Kirović kazala je da se ljubav prema domovini uči u roditeljskom domu, i da je to osjećaj koji lagano ulazi u kožu i tu ostaje zauvijek.

"Taj osjećaj je blagoslov za sve njene sinove i kćeri i tajna veza između Crne Gore i njenog ponosnog naroda. Tajna sakrivena u našoj istoriji i žrtvama koje su naši preci davali zbog nje. Tajna sakrivena u našoj tradiciji , kamenu međašu, nošnji, narodnoj muzici, vjekovnom kolu zajedništva ,tolerancije i razumijevanja njenih naroda. Te tajne oči ne vide , ali duša i geni pamte , a samo narodi koji pamte su veliki", naglasila je Kirović.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније