Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijaspora

29. 04. 2018. 13:36   >>  13:30 13

CG VEČE U LEVERKUZENU

Druženje koje briše granice i prostorne udaljenosti

U organizaciji Asocijacije dijaspore Crne Gore održano je Crnogorsko veče, posvećeno Vojislavu Voju Vuksanoviću, iseljeniku koji od 1964. živi u Njemačkoj. Vuksanović je svojim patriotskim aktivizmom postavio temelje saradnje Crne Gore sa svojom dijasporom. Dobitnik je više priznanja i nagrada od Njemačke, zbog rada na povezivanju i jačanju te države i Crne Gore.

Ovo veče je organizovala Asocijacija dijaspore, koja je u svojim programskim ciljevima predvidjela da svake godine organizuje po dvije Crnogorske večeri, posvećene istaknutim iseljenicima iz Crne Gore koji su dali poseban doprinos jačanju veza sa matičnom državom.

Predsjednica Asocijacije, Vera Kirović je kazala da organizovanjem Crnogorskih večeri u iseljeničkim sredinama posvećenih istaknutim pojedincima, Asocijacija želi da zemljaci i prijatelji postanu jedno i da se izbrišu godine odlaska iz Matice, kao i prostornu udaljenost, stapajući svoje emocije kao jedini putokaz, koji će sačuvati od zaborava patriotski aktivizam istinskih crnogorskih patriota, kojima je Crna Gora svetinja, i mjera za sve u životu, ljubav i ljepotu, prijateljstvo, nježnost, za dobrotu uspjeh i budućnost. Sa posebnom emocijom zahvalila se gospodinu Vuksanoviću.

"Hvala što ste sve ove godine promovisali vaš i naš dom, našu Crnu Goru, kao državu, đe se misao bez straha izgovara i glava drži uspravno. Đe vjera u čovjeka nije polomljena u komade. Đe riječi izlaze iz dubine i istine. Đe bistra struja razuma još nije izgubila put. Đe čovjek u čovjeku nalazi čovjeka, brata, prijatelja, poštujući sve njihove raličitosti i gradeći suživot“, naglasila je Kirović.

Kirović je zahvalila i svim prisutnima na prepoznavanju i podršci koju daju idejama i radu Asocijacije dijaspore kao okviru prijateljstva u kojem je stvoren kutak za čistu emociju, u kojem će se i oni koji su rođeni u Crnoj Gori i oni koji žive u njoj i njihovi nasljednici uvijek osjećati kao naši i svoji.

Direktor Uprave za dijasporu, Predrag Mitrović kazao je da je Vojo Vuksanović pripada onima koji su svojim djelima i te kako zadužili Crnu Goru, a bez koga je nemoguće zamisliti crnogorsko iseljeništvo i začetke organizovanja u Njemačkoj i Crnoj Gori.

"Vojo Vuksanović čitav svoj radni vijek u Njemačkoj posvetio je svojoj Crnoj Gori i dobru njenih iseljenika. Svoju privrženost, odanost i ljubav prema Crnoj Gori prenosio je i prenosi ne samo na svoje potomke već i na sve ljude u njegovom okruženju bilo da su oni Njemci ili naši ljudi koji je borba za boljim životom dovela u ovu zemlju“, naglasio je Mitrović.

Direktor Uprave za dijasporu je u ime te institucije i Ministarstva vanjskih poslova gospodinu Vuksanoviću uručio prigodan poklon, što su uradili i iseljenici gospoda Ele Brčvak i Boško Vukosavović.

Generalni konzul Crne Gore u Frankfurtu, Branislav Karadžić je istakao da je Vojova ruka uvijek ispružena prema dijaspori i dobrim ljudima.

"Vojo je uvijek spreman da pomogne svima koji su iz raznoraznih razloga napuštili rodnu grudu i došli u Njemačku kako bi potražili bolju budućnost. A svi znamo da je pomoć u tuđini najpotrebnija i da se nikada ne može zaboraviti", kazao je Karadžić.

Biranim riječima gospodinu Vuksanoviću su iskazali zahvalnost i konzul u Frankfurtu, Dejan Vuković, kao i potpredsjednik Saveza Crnogorskih Asocijacija Njemačke, Beka Selimanjin.

Članovi Asocijacije dijaspore Vuksanoviću su uručili statuu i zahvalnicu svjesni da nijedan iseljenik pa, svoj patriotski aktivizam ne sprovode zbog nagrada i zavalnica. Predsjednica Asocijacije, Vera Kirović, je tom prilikom izrazila zahvalnost svim iseljenicima, posebno Voju Vuksnoviću, za očuvanu ljubav i pripadnost Crnoj Gori.

"U ime svih članova Asocijacije dijaspore, koji su iseljenici iz Crne Gore sa svih kontinenata i koji su mu rekli Hvala za sačuvanu emociju prema korijenima duboko utisnutim u crnogorskom kršu i ljubav utkanu u rastuću misao i uspješnu akciju na očuvanju crnogorskog identiteta i pripadnosti Crnoj Gori iseljenika i njihovih nasljednika“, naglasila je Kirović.

Vojislav Vuksanović je zahvaljujući na priznanjima istakao da zasluge ne pripadaju samo njemu, već mnogima koji su dali doprinos očuvanju i promociji Crne Gore i njenog identiteta.

"To je najmanja zasluga moja, jer da nije bilo naših građana koji su prihvatili da budemo zajedno i da skupa sve probleme rješavamo i pomažemo jedni drugima. To je vrlo bitno da istaknemo, ostavimo i vjeru i politiku i naciju, jer podjele ne čine nikome dobro i moramo da se borimo i izborimo da podjele nestanu", poručio je Vuksanović.

Članovi Asocijacije dijaspore na poseban način zahvalili su se za lični angažman i nesebični doprinos i afirmaciju rada Asocijacije gospodi Osmanu Destanoviću i Miloradu Ćetkoviću.

U svečanom dijelu programa učestvovali su Branka Šćepanović Popović, Tanja Šteter i Dejan Škuletić.

Žarko Božović, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније