Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijaspora

[ Objavila: J.B.Č. ]

18. 03. 2018. 13:59   >>  13:55 1

ODRŽANO U VRBASU

Veče posvećeno Vitu Nikoliću

U organizaciji Odbora za jačanje državnog i kulturnog identiteta u Savjetu za iseljenike Crne Gore i udruženja Crnogoraca Nikola I, u Vrbasu je održano poetsko veče pod nazivom "U trag zaboravu", posvećeno velikom crnogorskom pjesniku Vitu Nikoliću.

Kako je saopštio predsjdenik Orbora za jačanje kulturnog i državnog identiteta, Mirko zečević, u punoj sali biblioteke "Danilo Kiš" u Vrbasu, skoro dva sata ljubitelji poezije Vita Nikolića pratili su izlaganje Maksima Vujačića publiciste i Vitovog biografa. O Vitovoj poeziji govorio je i poznati dramaturg, književnik i kritičar Božo Koprivica. Stihove je recitovao poznati crnogorski glumac Miro Nikolić. Moderator večeri bio je Milorad Martinović.

Književnik Bota Koprivica istakao je da mu se najviše dopada kod Vita što je povukao jasnu crtu između diletanata i pravih pjesnika.

"I namjerno je uzeo da se identifikuje sa pjesnikom Sergejem Aleksandrovičem Jesenjinom koji je od stranih pjesnika posle rata kada je Vito stasavao bio u Crnoj Gori izuzetno popularan, i najviše zloupotrebljen. I zato on kaže u tom nekom direktnom obraćanju toj masi, toj palanci nedotupavnoj: 'Nijesam ja za vas nikakav Serjoža!'. A ustvari on to kaže ovim diletantima: 'Nijesam ja za vas nikakav pjesnik kafane, taj kojeg viđate po staničnim i drugim bifeima u gradu Nikšiću ili u Beogradu, nego ja sam Vito Nikolić koji je dobio poslanje da nešto saopšti svijetu'. Bio je od onih pjesnika koji su odrastali u takzoj provinciji a izvanredno je bio svjestan da je ta pozicija provincijskog pjesnika, kada je u pitanju dobra poezija, ne znači ništa. On u toj pjesmi pravi jednu vrstu otklona od te provincijske poezije, od te potrebe da svi prisvoje pjesnika i zato ih on grubo naziva 'barabe'", kazao je Koprivica.

Nikolić prema mišljenju Koprivice ulazi u najbolju tradiciju crnogorske i jugoslovenske poezije sa rukopisom koji se prepoznaje.

"Najteže je u poeziji naći svoj ritam, svoj dah, svoj otkucaj, svoj krvotok, a Vito je u tome nesumljivo uspio", između ostalog zaključuje Koprivica.

U okviru tog programa prikazan je i insert iz filma "U trag zaboravu" autorke Maje Janjučević.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније