Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijaspora

Objavila: M.L.B.

11. 12. 2017. 09:46 >> 09:15
5

CRNOGORSKA PARTIJA

Savjet blokira manifestaciju na crnogorskom

Umjesto da bude pokretač inicijativa i realizator aktivnosti u cilju očuvanja nacionalnog, kulturnog i jezičkog identiteta crnogorske zajednice, Nacionalni savjet crnogorske manjine u Srbiji radi suprotno pokušavajuću da sprovede identitetski inžinjering i kreira model ponašanja suprotan crnogorskom nacionalnom identitetu, saopšteno je iz Crnogorske partije iz Srbije.

Klasičan primjer takvog djelovanja je, kako kažu u CP, odnos prema Pokrajinskoj smotri recitatora na crnogorskom jeziku.

“Tu jedinu zvaničnu manifestaciju na crnogorskom jeziku u Srbiji, Savjet ne samo da nije podržao već je otišao korak dalje blokirajući pokrajinska sredstva za tu namjenu. Sredstva koja je resorni sekretarijat vlade Vojvodine za ovu aktivnost opredjelio i uplatio crnogorskom nacionalnom savjetu, isti ne želi da proslijedi organizatorima manifestacije”, navodi se u saopštenju CP.

Druga Pokrajinska smotra se održava u Lovćencu 15. decembra uz učešće učenika iz 14 osnovnih i srednjih škola iz 10 naseljenih mjesta i gradova koji obuhvataju pet vojvođanskih opština.

Organizatori su Crnogorsko kulturno-prosvjetno društvo "Princeza Ksenija" iz Lovćenca i Crnogorsko dramsko-recitatorsko društvo iz Vrbasa.

“Odziv je impresivan, i dolazi u važnom trenutku za crnogorski jezik koji se bori za svoje mjesto u obrazovnom sistemu Srbije. Naravno, isključivo uz poštovanje Zakona i ispunjavanje propisanih uslova. Pokušaj sprječavanja ovako značajnih manifestacija, a sa druge strane forsiranje guslarskih priredbi sa isticanjem identitetskih oznaka druge nacije, predstavlja skandalozno ponašanje Nacionalnog savjeta i dužnost Crnogorske partije je da ukaže na teške posljedice takvog djelovanja”, zaključuje se u saopštenju CP.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније