Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijaspora

[ Piše: Blažo Sredanović ]

17. 11. 2017. 11:23 >> 11:47
1

ISELJENIČKA PRIČA

Kad starost nije breme

Stanko Bubanja je najstariji Crnogorac koji se aktivno bavi sportom. U 85-oj godini na nedavno održanom svjetskom takmičenju u Sent Džordžu u američkoj državi Juta, Stanko je osvojio zlatnu medalju u trci na pet hiljada metara, četiri srebrne medalje u trkama na 200, 400, 1.500 i 3.000 metara i bronzanu na 800 metara, sve za samo četiri dana.

Dok se u Crnoj Gori slave uspjesi naših rukometašica "Lavica" i pjevaju pjesme zavidnim uzpjesima vaterpolista "Ajkula", dotle jedan vremešni crnogorski iseljenik osvaja zlatne i srebrne medalje na takmičenjima u trčanju širom američkog kontinenta.

Stanko Bubanja je vjerovatno jedan od najstarijih Crnogoraca koji se još aktivno bavi sportom. Rodio se 2 oktobra 1932. godine u Grblju, Boka Kotorska. Gimnaziju je završio u Kotoru, a građevinski fakultet u Zagrebu 1964.godine. Kratko vrijeme je radio na izgradnji Jadranske magistrale i vijadukta u Zagrebu.

U potrazi za boljim životom napušta Jugoslavju 1968. godine, zajedno sa suprugom Biserkom i dvoje djece, Dijanom i Aleksandrom. Boravi nešto više od godinu dana u Engleskoj, a onda odlazi u Kaliforniju, gdje nastavlja svoju uspješnu karijeru u projektovanju i izgradnji mostova i drugih industijskih objekata. Kao ovlašćeni projektant radio je u najpoznatijim svjetskim firmama, "Bechtel" i "Kaiser Engineers", na nuklearnim elektranama, tunelu ispod bostonskih nebodera i projektovanju raketnog odbrambenog sistema Amerike. Za iste kompanije povremeno je radio i u Saudijskoj Arabuji, Gani i Južnoj Koreji.

Kada je iškolovao djecu, koja se sada uspješno profesionalno ostvaruju u glavnim tokovima američkog života, Stanko je otišao u zasluženu penziju.

No, nije se zadovoljio šetnjom kroz parkove sunčane Kalifornije i gajenjem smokava i grozđa u svojoj bašti, mada i to uspješno radi, već ga je privuklo nešto mnogo dinamičnije, a to je trčanje. Ne kao hobi i rekreacija, već učestvovanje na raznim zvaničnim takmičenjima za seniore. Počeo je sa redovnim treninzima i pripremama, a posvetio je posebnu pažnju ishrani, što je upotpunilo njegove napore za postizanjem što boljih rezultata.

U posljednjih petnaest godina Stanko učestvuje ne samo na mnogim trkama u Kaliforniji, i to osam puta u zadnjih deset godina, i tri puta na prvenstvu Amerike u Ohaju, Minesoti i Alabami, za koje se trebalo prethodno kvalifikovati u Kaliforniji, jer za svaku grupu postoje uslovi na osnovu postignutih rezultata na državnom takmičenju.

Na nedavnom svjetskom takmičenju u Sent Džordžu u američkoj državi Juta, poznatom pod imenom "Huntsman World Senior Games" koje je ustanovio uspješni američki biznismen i filantrop Džon Hantsman, Stanko postiže odlične rezultate osvajajući zlatnu medalju u trci na pet hiljada metara, četiri srebrne medalje u trkama na 200, 400, 1.500 i 3.000 metara i bronzanu na 800 metara, a sve u toku samo četiri dana.

Sa ovim rezultatima Stanko se upisao na Svjetsku rang listu "World Master Rankings" i zauzeo deveto mjesto u trci na 800 metara, peto na 1.500, četvrto na 3.000 i peto na 5.000 metara.

Preostala mu je još jedna želja: sljedeće godine da učestvuje na najavljenim takmičenjima u Podgorici i Tivtu da se oproba i na domaćem terenu.


Piše: Blažo Sredanović

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније