Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijaspora

Objavila R.B.

14. 10. 2017. 18:01   >>  17:30 2

OTVORIO BRAJOVIĆ

Na Petrovaradinu "Likovna zbirka Skupštine CG”

IzložbU "Likovna zbirka Skupštine Crne Gore”, poklon Crnogorskoj dijaspori i cijeloj kulturnoj javnosti Srbije povodom posjete delegacije Skupštine Crne Gore toj zemlji, otvorio je predsjednik Skupštine Ivan Brajović. Reprezentativna dijela crnogorskih i regionalnih slikara u vlasništvu Skupštine, prvi put se prikazuju van granica Crne Gore.

Prijemu su prisustvovali predsjednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, predsjednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i potredsjednik Ivan Đoković, zamjenik gradonačelnika Novog Sada, pokrajinski sekretari i drugi najviši zvaničnici Vojvodine,  kao i brojni pripadnici crnogorske dijaspore u Vojvodini.

"Nije slučajno što ovu zbirku prvi put van Crne Gore predstavljamo ovdje, jer znamo da prijateljski odnosi naših zemalja traju dugo. Bilo je u istoriji i biće u budućnosti nerazumijevanja i nesporazuma, ostvarenih i neostvarenih ambicija raznih političkih i ideoloških struktura, ali rješavala su to davna vremena sa raznim posljedicama, i rješavaće naredna. Prošlost je zaloga, kao što je sadašnjost amanet našim budućim generacijama od "Panonskog“ do Jadranskog mora. Vječne su Crna Gora i Srbija, ali ljudi nijesu  vječni. Zato "ljudski“ - u ljubavi, povjerenju i poštovanju proživimo naš vijek pod ovim divnim suncem, u našim divnim zemljama obasutim prirodnim ljepotama i nadojenim talentovanim ljudima, ukrašenim izvanrednim djelima svih umjetnosti. Za to su mi večeras svjedoci djela 19 umjetnika koji su neprocjenjiva pratnja crnogorskoj delegaciji u posjeti državi Srbiji", rekao je Brajović  na prijemu koji su u Svečanim salonima na Petrovaradinu priredili ambasador Branislav Mićunović i generalni konzul Crne Gore u Srbiji Miodrag Kankaraš. 

"Neprestano se staramo oko toga da kultura bude dobar kontekst, dobar tepih politici. Kultura je najjače sredstvo za uzvišene i plemenite gestove i osjećanja. Ova izložba ostavlja dubok utisak. Ona priliči ovom prostoru i ljudima koju su veceras ovdje, a to su crnogorska dijaspora i naši gosti pretežno iz Vojvodine. Eto jednog gesta i prilike da vide svoje slikare, da vide veceras djela koja možda nikada nisu vidjeli, a naši i njihovi gosti da dožive energiju ovakvih 19 djela", kazao je crnogorski ambasador u Srbiji, Branislav Mićunović.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније