Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijaspora

Objavila R.B.

03. 08. 2017. 22:14 >> 21:45
9

CP PORUČILA BRNABIĆ

"Što očekujete u CG, uradite u Srbiji"

Crnogorska partija od premijerke Srbije Ane Brnabić očekuje posvećenost i zalaganje za ostvarivanje Ustavom i zakonima propisanih prava građana Republike Srbije. Podsjećaju da je Brnabić juče, nakon sastanka u Podgorici sa crnogorskim kolegom Duškom Markovićem, kazala da očekuje "poštovanje prava Srba, njihovog jezika, identiteta i kulturnog nasljeđa u toj državi.

"Crnogorska partija podsjeća premijerku Brnabić da je u opštini Vrbas na sceni dugogodišnja praksa diskriminacije građana te opštine koji pripadaju crnogorskoj nacionalnoj zajednici. Iako su ispunjeni svi zakonom propisani uslovi, i pored imperativne zakonske norme, opštinsko rukovodstvo izbjegava da uz postojeći srpski, mađarski i rusinski, uvede i crnogorski jezik u službenu upotrebu", navode iz Crnogorske partije.

Podsjećaju da su 13.juna novoizabranom predsjedniku opštine Vrbas Milanu Glušcu, uputili zahtjev za pokretanje postupka uvođenja crnogorskog jezika u službenu upotrebu u toj vojvođanskoj opštini. 

"Tim pravnika Crnogorske partije, koji predvode Milena Bulajić i Bojan Bojat, u zahtjevu navodi da je članom 11. Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma, utvrđena obaveza jedinica lokalne samouprave da svojim statutom uvedu u ravnopravnu službenu upotrebu jezik i pismo one nacionalne manjine čiji procenat u ukupnom broju stanovnika na njenoj teritoriji, dostiže 15% prema rezultatima posljednjeg popisa stanovništva. U opštini Vrbas, po popisu iz 2011. godine,  živi 7.353 pripadnika crnogorske zajednice, što čini 17,5% od ukupnog broja stanovnika opštine", saopštili su iz CP.

Kažu da odgovora iz opštine Vrbas još nema, identično kao i na ranije zahtjeve Udruženja Crnogoraca Srbije “Krstaš” od 31. jula 2010. i 9. decembra 2011. godine i zahtjeve Crnogorske partije iz 2011, 2012, 2013 i 2014. godine.

 "Pored Vrbasa jedina opština u Srbiji gdje su ispunjeni zakonom propisani uslovi za uvođenje crnogorskog jezika u službenu upotrebu je opština Mali Iđoš, koja je to uradila 2010. godine na zahtjev Udruženja Crnogoraca Srbije “Krstaš”, glasovima odbornika Saveza vojvođanskih Mađara i Crnogorske partije", podsjećaju iz CP.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније