Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijaspora

31. 07. 2017. 16:13 >> 15:56
1

DANI ISELJENIKA

Unaprijediti ekonomsko partnerstvo sa dijasporom

Ministarstvo vanjskih poslova, Uprava za dijasporu i Opština Petnjica danas su U Petnjici organizovali Okrugli sto na temu "Uslovi za ulaganja u svijetlu novih zakonskih rješenja" u cilju stvaranja što boljih uslova za ulaganja i saradnju iseljenika i matice.

Predsjednik Opštine Petnjica, Samir Agović, kazao je da je ovo jedan od istorijskih dana za Crnu Goru jer se prvi put proslavlja Dan iseljenika, a čast da bude prvi domaćin takovog jednog praznika pripala je Petnjici, što njenim građanima čini izuzetnu čast.

Agović smatra da to nije slučajno, već da je rezultat predanog rada i saradnje Opštine sa dijasporom, te da je zajednički zadatak svih učesnika okruglog stola povezivanje Crnu Gore i dijaspore kada je u pitanju ekonomija i jačanje ekonomskog patriotizma.

"Petnjica je od svog osnivanja stvara povoljnije uslove za ulaganja dijaspore i radi na eliminisanju barijera za razvoj biznisa. Na taj način nastojimo da stvorimo nove vrijednosti ,nova radna mjesta a krajnji cilj je, svakako, zaustavljanje iseljavanja sa ovog prostora", kazao je predsjednik Opštine.

Agović je istakao da je lokalna samouprava postavila sebi zadatak da uradi ono što je moguće, da i dalje stvara sto povoljniji privredni ambijent koji će se odnositi na donošenje više odluka koje idu u susret potencijalnim investitorima, ali i jačati nastojanja da se eliminišu nameti koji ih obeshrabruju.

Direktor Uprave za dijasporu, Predrag Mitrović, apostrofirao je potrebu unapređenja privrednog partnerstva i umrežavanja domaćih i inostranih kompanija, gdje iseljeništvo ima ogroman značaj, kako u smislu sopstvenih investicija, tako i u smislu posredovanja ka jakim privrednim korporacijama, jer su u prilici da ili rade u njima ili poznaju one koji u njima rade ili njima rukovode.

"To je danas jako značajna uloga iseljenika. Sa naše strane, trudimo se da što više skratimo vrijeme dobijanja bitnih informacija o budućoj investiciji, kao i da pojednostavimo samu proceduru apliciranja. Siguran sam da iseljeništvo danas predstavlja jaku razvojnu šansu Crne Gore. Ako znamo da van granica Crne Gore živi bar još jedna Crna Gora, onda je logično da ta količina pameti, stručnosti i raznih sposobnosti može da bitno utiče na razvoj naše države", kazao je Mitrović.

Direktor Investiciono razvojnog fonda Dragan Vukčević prezentovao je mogućnosti saradnje i pozvao iseljenika da zajedno sa fondom realizuju mnoge važne projekte kako za njih tako i za državu.
On je podsjetio prisutne na ranije investicije IRF-a koje su do prije nekoliko godina na godišnjem nivou iznosile od 10 do 15 miliona eura da bi taj iznos zadnje tri godine dostigao 130 miliona investicija u jednoj godini, tako je IRF do sada u Crnu Goru uložio preko 450 miliona eura.

"U ovoj godini IRF je obezbijedio 33 različite kreditne linije kroz će planirati 120 miliona eura. Ima dovoljno sredstava za posticaj preduzetništva što je dobra vijest za sve one koji imaju šansu da razviju biznis", poručio je Vukčević.

On je istako značajnu ulogu dijaspore koja i pored značajnih ulaganja sredstava u svoj kraj i državu može da prenese i bogata iskustvai znanja kada je riječ o valorizaciji resursa kojim raspolažu lolalne samoupra i Crna Gora uopšte.

Neka iskustva pojedini iseljenici prenijeli su kroz video prezentacije, ponudivši svoje viđenje razvoja biznisa na ovim prostorima.

Manifestacija Dani iseljenika nastavlja se večeras dodjelom priznanja najuspješnijim iseljenicima.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније