Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijaspora

[ Objavio: I. P. ]

14. 07. 2017. 11:45   >>  11:20 11

DAMJANOVIĆ U VRBASU

Loš položaj Crnogoraca u Srbiji

Više hiljada građana Vrbasa prisustvovalo je proslavi Dana državnosti Crne Gore u tom gradu, koju je organizovala Crnogorska kulturna mreža (CKM).

 

Najvće ovacije, kako je saopštio organizator, izazvao je nastup Ismaila Delije, koji je održao mini koncert.

CKM je saopštio i da su Crnogorci iz Vojvodine zabrinuti zbog lošeg statusa crnogorske zajednice u Srbiji, i zbog nefunkcionisanja Crnogorskog nacionalnog savjeta, od kojeg su očekivali mnogo više.

"Njihova zabrinotost se najviše odnosila na podatak da se broj građana Srbije koji se izjašnjavaju kao Crnogorci između dva popisa prepolovio. Oni su nas takođe upoznali kako nemaju sredstva i mogućnosti za organizaciju manifestacija", navodi se u saopštenju CKM-a.

U ime grada Vrbasa govorio je predsjednik Opštine Milan Glušac, koji je izrazio zadovoljstvo što je CKM odabrao Vrbas da bude domaćin tog važnog događaja za crnogorsku zajednicu u Srbiji.

On je istakao da lokalna samouprava ima dobru saradnju sa udruženjima Crnogoraca iz Vrbasa, i Crnogorskim nacionalnim savjetom, kojem pruža podršku.

Predsjednik CKM-a Aleksandar Damjanović građanima Srbije čestitao je 13. jul koji je i za tu zemlju važan, "jer da nije bilo 13. jula ne bi bilo ni 21. maja 2006. godine, kada je Republika Srbija obnovila svoju suverenost".

Damjanović je istakao loš položaj crnogorske zajednice u Srbiji, i apelovao na lokalnu samoupravu da omogući uvođenje crnogorskog jezika u službenu upotrebu, jer su za to ispunjeni svi ulovi.

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније