Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijaspora

[ Izvor: RTK2, Objavio: I. P. ]

06. 06. 2017. 13:19   >>  12:55 6

NAKON IZBORA

Crnogorci da uđu u Skupštinu Kosova

Crna Gora i Crnogorci s Kosova očekuju da prištinske vlasti na institucionalan način riješe status Crnogoraca na Kosovu, što je presudno za unapređenje odnosa dvije države, saopšteno je na svečanosti koja je juče održana u Prištini, povodom Dana Crnogoraca na Kosovu

 

Ocijenjeno je da bi mnogo bolji status Crnogorci na Kosovu imali bio ako bi dobili svog predstavnika u kosovskom parlamentu, a očekivanja su da se to dogodi nakon parlamentarnih izbora koji se odžavaju 11. juna.

Uz poruku da je Crna Gora podrška naporima Crnogoraca Kosova da budu zaštićeni njihovi interesi i prava na Kosovu na institucionalan način, opunomoćeni izaslanik predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića, Dražen Miličković, istakao je prijateljstvo albanskog i crnogorskog naroda i doprinos Albanaca u Crnoj Gori u obnovi njene državne nezavisnosti. 

"Ovo je prilika da ojačamo međusobno uvjerenje da ćemo naporima Crne Gore i vas iseljenika i države Kosovo doprinijeti poboljšanju vašeg ustavnog i zakonskog statusa u cilju daljeg razvoja odnosa naše dvije države u svim oblastima. Naše ljude na Kosovu krasi uspješan i predan rad, što je potvrda posvećenosti i ljubavi prema matičnoj državi i odgovoran odnos prema državi u kojoj žive", poručio je poslanik u Skupštini Crne Gore dr Dragutin Papović, prenosi RTK2.

Podsjećajući da je u martu usvojen Strategija o integraciji i afirmaciji Crnogoraca u kosovsko društvo, direktor Direktorata za dijasporu Predrag Mitrović izrazio je očekivanje da će i pored toga Crnogorci uskoro imati priliku da ojačaju svoj status na još jedan način.

"Nadamo se da će Crnogorci na Kosovu uskoro imati i svog predstavnika u Parlamentu, čime bi se stvorili uslovi za punopravno učešće crnogorske zajednice u javnom životu na Kosovu", istakao je Mitrović.

Ambasador Crne Gore na Kosovu Ferhat Dinoiša, uručio je novoustanovljenu međunarodnu nagradu za književnost "Radovan Zogović" kosovskom pjesniku Ljuljzimu Tafi, čija je poezija prevedena na crnogorski jezik.

Stihove Radovana Zogovića govorili su glumci Enver Petrovci i Slobodan Marunović.

 

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније