Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijaspora

Objavio: F.R.

19. 04. 2017. 11:18   >>  11:26 2

VUJIČIĆ PORUČIO

Uskoro veća prava Crnogorcima na Kosovu

Iako građani Kosova podržavaju Sporazum o demarkaciji s Crnom Gorom, biće teško u Parlamentu obezbijediti dvotrećinsku većinu koja bi ga odobrila, kazao je za RCG predsjednik Udruženja Crnogoraca Kosova Slobodan Vujičić. On je istakao da Udruženje podržava formiranje Vojske Kosova i da očekuje da će uskoro biti potpisan Akcioni plan kojim će Priština dati veća prava Crnogorcima.

Vujičić je objasnio za Radio Crne Gore da će, nakon usvajanja Akcionog plana, Crnogorska zajednica dobijati pomoć u oblasti agrikulture, izgradnji kuća, ali i da će imati prava na procentualna zapošljavanja.

"Sva ministarstva Vlade Kosova odvajaće određeni procenat novca kako bi pomogla unapređenje crnogorske zajednice", rekao je on.

Vujičić je poručio da Udruženje podržava formiranje Vojske Kosova, u saglasnosti sa svim zajednicama i saradnji sa strateškim partnerima.

Osvrnuo se i na nedavnu izjavu premijera Albanije Edija Rame da, ako perspektiva za članstvo zapadnog Balkana u Evropsku uniju (EU) nastavi da blijedi, ne može da se isključi ujedinjenje te države i Kosova.

"Evropska perspektiva neće nikada izblijedjeti, to je budućnost Zapadnog Balkana. Ramina izjava nas nije uplašila, a nije ni Crnu Goru, jer ima odlične odnose s Albanijom. Takvih izjava je bilo i od strane tadašnjeg premijera, danas ministra vanjskih poslova Srbije, Ivice Dačića koji je govorio o podjeli Kosova, tako da su to stvari koje služe za dnevnopolitička nadmetanja, te to neće ugroziti Crnu Goru a ni samo Kosovo", kazao je Vujičić.

Predsjednik Udruženja Crnogoraca Kosova je naglasio da će ulazak Crne Gore u NATO doprinijeti očuvanju mira i stabilnosti Zapadnog Balkana.

Podsjetimo, ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka boraviće danas i sjutra na Kosovu, gdje će razgovarati o poboljšanju položaja Crnogoraca. 
 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније