Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijaspora

17. 04. 2017. 09:10 >> 08:46
11

DIJASPORA U URUGVAJU

Ne zaboravljaju pretke, promovišu CG

Potomci naših iseljenika u Urugvaju, udruženi u Zajednicu Crnogoraca, osnovanu prošle godine, organizuju razne projekte u cilju očuvanja nacionalnog identiteta. U gradu Karmelo, prvi put od osnivanja konzulata Crne Gore (u Urugvaju 2015) nedavno je otkriven spomenik crnogorskim iseljenicima, koji su u te krajeve Južne Amerike počeli da pristižu još početkom 20. vijeka, piše Pobjeda.

U Montevideu u toku je kurs crnogorskog jezika, kao i pripreme za drugo izdanje fimskog festivala „Sa Balkana s ljubavlju“.

Predstavnik mlađe generacije Crnogoraca i generalni sekretar Zajednice Crnogoraca u Urugvaju Tomas Šaranović rekao je da spomenik u Karmelu predstavlja svjedočanstvo o zahvalnosti Crnogorcima, koji su doprinijeli razvoju tog grada, radeći na izgradnji puteva, željezničkih pruga i raznih građevina širom Urugvaja.

"Skoro svi iseljenici stigli su u Južnu Ameriku u periodu kasnog 19. ili početka 20. vijeka. Vjerujemo da danas postoji oko 150 potomaka Crnogoraca u Karmelu i oko 500 Urugvaju. Veliki broj njih, zbog posla ili fakulteta, živi u Montevideu ili Buenos Airesu. Među njima ima potomaka Crnogoraca koju dobro poznaju istoriju svojih predaka i ponosni su na svoje porijeklo. Srećom, oni se sve više zbližavaju kroz učešće u aktivnostima Zajednice Crnogoraca. Imamo važan zadatak da dinamikom naših projekata održimo plamen nacionalne vatre, koja se ne smije ugasiti", rekao je Šaranović.

Prvi korak Zajednice Crnogoraca ka očuvanju kulture i razvijanju porodičnih veza s Crnom Gorom započet je prošle godine u Montevideu, organizovanjem „Kursa crnogorskog jezika“.

Osnovni i napredni nivo pohađale su dvije grupe učenika, a njegov nastavak će navjerovatnije uslijediti i na internetu.

"Planiramo organizovati i onlajn kurs crnogorskoga jezika u državama Južne Amerike. Nadamo se da ćemo to uspjeti uz pomoć zajednica i iseljeničkih udruženja širom Latinske Amerike", kazao je Šaranović.

Nakon uspješnog održavanja prvog filmskog festivala „Sa Balkana sa ljubavlju“ u toku su pripreme za sljedeće izdanje festa zakazanog za septembar u Montevideu.

"Festival organizujemo u saradnji sa Kinotekom Urugvaja, koja ima dugu tradiciju organizovanja međunarodnih filmskih festivala. Za devet dana prošle godine je prikazano deset dugometražnih i tri kratka filma sa Balkana, među kojima je osam iz Crne Gore: Balkan ekspres i „Lokalni vampir“ reditelja Branka Baletića, „Posljednje poglavlje“ Nemanje Bečanovića, „Dječaci iz ulice Marksa i Engelsa“ Nikole Vukčevića i drugi. Jako smo srećni zbog podrške koju imamo od naših reditelja. Na međunarodnom filmskom festivalu u Montevideu predstavili smo i crnogorski film „Igla ispod praga“ Ivana Marinovića. Sada već radimo na organizaciji drugog izdanje našeg festivala", priča Šaranović.

U Zajednici Crnogoraca u Urugvaju, koja broji 160 članova, kažu da će poslije dobrih rezultata prvih projekata nastaviti sa aktivnostima na zbližavanju dviju zemalja.

"U zajednici imamo jednu lijepu skupinu ljudi, koja želi da radi na širenju kulture Crne Gore u Urugvaju. U tome imamo i podršku ambasadora Crne Gore u Argentini Gordana Stojovića. Naš sljedeći korak je jačanje veza s porodicama u Crnoj Gori i promovisanje saradnje među institucijama i ljudima. Radićemo i na promociji Crne Gore kao turističke destinacije, kao i na stvaranju mogućnosti za naše članove da studiraju u Crnoj Gori. Predstavićemo i našu domovinu kao turističku destinaciju i podržavati sve oblike saradnje dvije zemlje", poručili su iz Zajednice Crnogoraca u Urugvaju

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније