Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijaspora

Objavio: F.R.

13. 04. 2017. 15:51 >> 15:26
5

USLOV EU

Albanija: Crnogorci dobili status manjine

Vlada Albanije usvojila je Prijedlog zakona o zaštiti nacionalnih manjina u kojem je navedeno da se nacionalnim manjinama u toj zemlji smatraju Crnogorci, Srbi, Bošnjaci, Makedonci, Grci, Vlasi, Romi i Egipćani.

Albanija prvi put donosi takav zakon, što je uslovila Evropska unija nastavkom pregovora za članstvo u toj organizaciji.

"Zakon reguliše ostvarivanje prava pripadnicima nacionalnih manjina u Albaniji, u skladu sa odredbama Ustava Albanije, Okvirne konvencije Saveta Evrope za zaštitu nacionalnih manjina ratifikovane 1999. i međunarodnih ugovora iz oblasti ljudskih prava", navodi se između ostalog u tekstu Predloga zakona, javlja N1,

Pripadnici manjina treba da poštuju pravnu državu, teritorijalnu cjelovitost i suverenitet Albanije.

Zakonom se garantuje predstavljanje i negovanje kultura nacionalnih manjina, etničkih, jezičkih i verskih karakteristika i tradicija, kao i prava u identifikaciji i obrazovanju.

U članu 3 zakona navodi se da su nacionalne manjine sada formalno priznate zakonom, na inicijativu Vlade i na prijedlog ministra unutrašnjih poslova, a na osnovu zahtjeva predstavnika manjina.

 

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније