Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijaspora

Objavio: P.R. [ Beta ]

26. 01. 2017. 12:12 >> 11:48
9

MALI IĐOŠ

Crnogorska partija protestuje zbog jezika

Predsjedništvo Crnogorske partije protestovalo je danas zbog toga što u konkursima koji su tokom nedjelje raspisani u Opštini Mali Iđoš nije navedena mogućnost prijave na crnogorskom jeziku, iako je u službenoj upotrebi u toj lokalnoj samoupravi.

Predsjednik opštine Mali Iđoš raspisao je 24. januara konkurs za dodjelu sredstava za finansiranje udruženja i Konkurs za dodjelu sredstava za finansiranje programa iz oblasti kulture u 2017.

Oba konkursa objavljena su na sajtu opštine (maliidjos.rs) na srpskom i mađarskom jeziku, čime je prema mišljenju Crnogorske partije, crnogorski jezik izopšten.

Kako se navodi u saopštenju te stranke, u konkursnoj dokumentaciji je "decidno navedeno da podnosioci formular mogu ispuniti na srpskom ili mađarskom jeziku".

"Crnogorski jezik uveden je u službenu upotrebu u opštini Mali Iđoš u decembru 2010. Aktuelna opštinska vlast izbjegava implementaciju te odluke i izvršenje Ustavom i zakonima propisanih obaveza", navela je Crnogorska partija.

Kako su dodali, taj postupak lokalne samouprave prepoznaje kao "oblik nacionalne, etničke i jezičke diskriminacije prema građanima crnogorske nacionalne zajednice" u opštini Mali Idjoš.

Crnogorska partija navodi da će o tome obavijestiti nadležne pokrajinske i državne organe i zahtjevati da opština počne u punom kapacitetu da primjenjuje odredbe propisane Zakonom o službenoj upotrebi jezika i pisama i Zakonom o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније