Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijaspora

08. 02. 2013. 11:34 >> 11:32
3

JOŠ ČEKAJU ODGOVOR

Plakati podrške crnogorskom jeziku u Vrbasu

Crveno žuti plakati na kojima piše: Crnogorski jezik u opštini Vrbas, osvanuli su u jutros širom Vrbasa.

Na plakatu je pored dva nova fonema i poruka u stihu „Svaki narod bez jezika, nema sebe ni svog lika“.

Akciju je izveo Klub mladih Crnogorske partije, a plakati su pored Vrbasa izlijepljeni i u Bačkom dobrom polju, Zmajevu, Ravnom selu, Kucuri i Savinom Selu.

Crnogorska partija očekuje odgovor od opštine Vrbas, kojoj je podnijela zahtjev da crnogorski jezik bude u službenoj upotrebi.

U Vrbasu živi 7.353 Crnogorca, ili 17 i po odsto stanovnika opštine. Zakonska norma, koja je imperativnog karaktera, nalaže lokalnoj samoupravi da uvede u službenu upotrebu  jezik nacionalne zajednice ako njeno učešće dostiže 15 odsto u ukupnom broju stanovnika opštine.

U opštini Vrbas u službenoj upotrebi su srpski i rusinski jezik.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније