Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijaspora

11. 01. 2016. 18:05 >> 17:51
2

ZEČEVIĆ TVRDI

Nacionalni savjet zloupotrijebljen

Savez crnogorskih nacionalnih udruženja Srbije obratio se javnosti saopštenjem u kome kritikuje crnogorski Nacionalni savjet. Iz tog saveza je saopšteno da je sjednica crnogorskog Nacionalnog savjeta nedavno održana u Vrbasu, samo potvrdila da se nastavljaju zloupotrebe, bezakonje i potpuna uzurpacija prava crnogorske nacionalne zajednice u Srbiji. Sapštenje dostavljeno Portalu RTCG, objavljujemo integralno.

"Uz žučnu diskusiju na zahtjev pojedinih članova NS-a, da predsjednik i Izvršni odbor pruže dokaze kako su uplaćivana sredstva bez odluke Savjeta, ali umjesto odgovora predsjednik Šoć je prekinuo sjednicu. Izostao je i odgovor kako je i čijom odlukom, uplaćeno njegovom sinu 200.000 dinara za navodno snimanje filma o kolonistima.

Podsjećamo da je od strane države Srbije, koja finansira Savjet uplaćeno za prošlu godinu oko 100.000 eura. Sredstva su bila namjenjena za afirmaciju, njegovanje i zaštitu identitetskih vrjednosti crnogorske nacionalne manjine u Srbiji. Umjesto toga dobili smo krajnje kompromitujuće sadržaje koji se odvijaju u sjenci ideologije banalnosti, a u cjelini se svode na folklorni kič. Finansiraju se programi koji su ispod dostojanstva države Crne Gore i kulturnog i nacionalnog identiteta Crnogoraca u Srbiji. Nenamjenski se odvajaju sredstva za razne raštanijade, kačamakijade, plemenske igre, smotre geta i opanaka,priređuju se festivali  priganica i drugih bizarnosti u službi karikaturalnog dizajniranja crnogorskog nacionalnog identiteta.

Čitavo rukovodstvo NSCNM svoje djelovanje svelo je na zloupotrebu čiji rad odlikuje nedoraslost misiji i moralna zakržljalost. Oni  posjeduju svijest sa duplim dnom, prvo za prikazivanje pred svijetom, a drugo obavijeno prozirnim nimbusom prevare. U svom djelovanju nesebično su potpomognuti “stručnjakom” iz Uprave za dijasporu Crne Gore, koji često prisustvuje sjednicama Izvršnog odbora i koji je pravni zastupnik udruženja “Krstaš” iz Lovćenca,  “organizator” i “osnivač” više fantomskih udruženja koja jedino služe za “namicanje” para. Tako je ovim fiktivnim udruženjima do sada Savjet isplatio preko million dinara. Na ovaj način NS sveden je na puko sredstvo onemogućavanja da crnogorska zajednica ostvaruje svoja identitetska nacionalna i jezička prava.

Savez crnogorskih udruženja Srbije koja djeluju po sporazumu o međusobnoj saradnji (ukupno šest udruženja), koja su učestvovala u formiranju NS-a, i dalje će ukazivati javnosti kako se zakonska forma za afirmaciju i zaštitu identitetskih vrjednosti, za koju smo se zajednički izborili, izvitoperuje, zloupotrebljava i pretvara u svoju suprotnost. Isto tako odlučno ćemo nastaviti borbu na legalan i legitiman način, protiv svih zloupotreba koja onemogućavaju ostvarenje posebnih prava crnogorske zajednice u Srbiji", navodi se u saopštenju koje je potpisao Mirko Zečević.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније