Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Crnom Gorom

[ Mreža, TVCG ]

03. 10. 2023. 07:15 >> 07:15
1

PODI U HERCEG NOVOM

Školu od zatvaranja spasio upis 26 đaka

Područno odjeljenje Osnovne škole "Miljan Vuković" u naselju Podi, u Herceg Novom zamalo da ove godine bude zatvoreno. Ipak, posrećilo im se - malu školu spasio je upis 26 đaka od prvog do četvrtog razreda.

Kako je kazala direktorica škole Mare Vujinović, prije deset godina roditelji su na totalno drugačiji način doživljavali područno odjeljenje na Podima.

"Mnogi su smatrali nepopularnim da im djeca pohađaju područno odjeljenje, s obzirom da je matična škola u naselju Savina. Kasnije je pod mojim rukovođenjem ovom školom, došlo do spoznaje da je jako dobro zadržati područno odjeljenje koje ima perspektivu", istakla je Vujinović. 

Vujinović ističe da su Poda dosta naseljeno mjesto. Podrčno odjeljenje nalazi se u zgradi koja je zadužbina Pođana.

"Pođani su ispoštovali svoje pretke koji su sagradali tu zadužbinsku zgradu", podsjetila je direktorica.

Škola je prije dvije godine imala 16 učenika. 

"Imali smo i jednog đaka sa stranog govornog područja. Tad smo jedva zadržali učiteljske norme", prisjeća se direktorica. 

Sada su kombinovana dva odjeljenja: prvi i treći razred i drugi i četvrti. Zaposlena su dva učitelja i jedna vaspitačica koja radi u produženom boravku, što je, kako tvrdi Vujinović, privuklo roditelje.

"Redovno se odvija nastava engleskog jezika. Sve što postoji u matičnoj školi ima i ovdje. Renovirane su učionice i zaista su fenomenalni uslovi. A sve je to zasluga mojih prethodnika. Ono što bih pripisala sebi kao moju zaslugu, otkad sam na rukovodećem mjestu, jeste da se djeca iz područnog odjeljenja nijednog momenta ne zapostavljaju u odnosu na one koje su u matičnoj školi", istakla je direktorica.  

Vujinović raduje što ljudi sa stranih područja upisuju djecu u ovu školu.

"Djeca rastu u prirodi i uče u prirodi. Tako će najbolje i ne odvajati ih od nečeg iskonskog i čega treba da budemo dio zauvijek", zaključila je Vujinović. 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније