Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Crnom Gorom

Туфик Софтић [ Portal RTCG ]

02. 09. 2023. 07:53 >> 07:44

UDRUŽENjE DRVOPRERAĐIVAČA

Ignorišu zakonsku obavezu čišćenja NP Prokletije

Udruženje drvoprerađivača iz Plava smatra da bi sanitarnim čišćenjem Nacionalnog parka Prokletije od oboljelog drveta i takozvanih vjetroizvala, svi građani Plava i Gusinja mogli ove godine da se na najeftiniji mogući način obezbijede ogrijevnim drvtetom.

Oni su reagovali na jučerašnji tekst na našem portalu o cijenama ogrijevnog drveta koje su takoreći ove godine otišle u nebo, i dodali da su i ranije ukazivali na to da se već godinama ne pristupa zakonskoj obavezi čišćenja NP Prokletije.

 

"Ako bi se brzo reagovalo i dozvolilo čišćenje Nacionalnog parka od oboljelih stabala i vjetroizvala, mogli bi svi građani Plava i Gusinja da se dvije, pa čak i tri sezone obezbijede ogrijevnim drvetom, umjesto što godinama propada u šumi“, kazali su iz ovog udruženja Portalu RTCG.

Kako su objasnili, krajnji rok da se pristupi ovakvoj ekološki korisnoj akciji sa jedne strane, i socijalno humanitarnoj sa druge, bio bri kraj septembra ili početak oktobra, prije nego se temperature na tim visinama spuste ispod nule i počnu snjegovi.

"Zakon je tu potpuno jasan. Sanitarna sječa u nacionalnom parku je ne samo dozvoljena, već i nužna u slučajevima širenja bolesti i čišćenja vjetroizvala. Od nekih predstavnika NP Crne Gore ovih dana smo mogli čuti kako stanje u NP Prokletije nije alarmantno, a vi, ako već želite, pozovite šumarskog inspektora sa pvog terena koji je obišao Nacionalni park i čućete šta će vam reći“ kažu u Udruženju drvoprerađivača Plav.

Oni čak tvrde da je prije dvije godine donijeta i odluka o pristupanju čišćenja ovog nacionalnog parka, ali da je tender poništen jer prvorangirano preduzeće nije imalo sve reference, a da potom nije ponavljan.

"Zašto na kraju dodjeljivati taj posao nekom ko nije iz Plava ili Gusinja. Evo, sada je prava prilika da se taj posao dodijeli nekom ko će to da uradi tako da se svo drvo iskoristi tako što će se po nekim simboličnim cijenama, kojima bi se izvukli samo troškovi čišćenja, drvo dodijeliti građanima za ogrijev“, kažu u ovom udruženju.

Predstavnici Udruženja droprerađovača Plav smatraju da bi to bilo korisno uraditi upravo sada, odnosno ne odlagati, jer se bliži i sezona grijanja, a do ogrijevnog drveta je vrlo teško doći.

"Građani Plava i Gusinja treba da osjete benefite od nacionalnog parka. Do sada oni koristi nikave od proglašenja nacionalnog parka nisu imali. Treba da znate da je metar kubni ogrijevnog drveta u Plavu trenutno 75 eura. Zašto građanima ne omogućiti da po povoljnijim cijenama koriste sanitarno drvo iz zone nacionalnog parka“, pitaju plavski drvoprerađivači.

Portal RTCG je juče pisao o enormnim ovogodišnjim povećanjima cijene ogrijevnog drveta, i da domaćinstvima na sjevru države treba samo za tu stavku od hiljadu do hiljadu i po eura.

Nacionalni park Prokletije je namlađi park u Crnoj Gori, a osnovan je 2009. godine. Površine je 1660 hektara i nalazi se na teritoriji opština Plav i Gusinje.

Osim visokih planinskih vrhova koji privlače turiste i planinare, karakterišu i velika prostranstva šuma.

Zakon je zaštiti prirode je, kažu drvoprerađivači, predvidio da se u zoni nacionalnog parka mora izvoditi čišćenje, odnosno sanitarna sječa i izvlačenje takozvanih izvalina, odnosno stabala koja su oborena od nevremena, kao i stabla koja su zahvaćena bolešću.

"Evo sada prave prilike da se učini dobra ekološka stvar i da se park konačno očisti, a pravi je trenutak da se to drvo izvuče što hitnije iz šume i da se stavi na raspolaganje građanima za ogrijev. Bilo bi, sa svim sigurno, ne samo za građana Plava i Gusinja, nego sasvim sigurno i susjednih opština u regionu, i to je odlična prilika da država izvede jednu dobru socijalnu kaciju koja je praktičnoništa ne košta“, tvrde u Udruženju droprerađivača Plav.

Oni ponavljaju da ogromne količine drveta godinama propadaju u NP Prokletije, dok građani ove godine ne mogu da obezbijede novac za jednu od osnovnih stvari, kupovinu ogrijevnog drveta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније