Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Crnom Gorom

Туфик Софтић [ Portal RTCG ]

31. 07. 2023. 07:39 >> 07:39
1

APEL UDRUŽENjA DRVOPRERAĐIVAČA

NP Prokletije pun oborenih stabala, prijeti i bolest

Udruženje drvoprerađivača iz Plava uputilo je apel upravi Nacionalnih parkova Crne Gore i Ministarstvu ekologije da hitno izvrše čišćenje oboljelih šumskih površina u NP Prokletije, jer se to godinama nije radilo.

Oni su Portalu RTCG dostavili video snimke i fotografije jednog takvog mjesta, u rejonu Katun Bajrovići, površine oko hektar, na kojem se vide zabrinjavajuće posljedice nebrige za šume.

"Ovakvih površina kao što je ova na snimku, u Nacionalnom parku Prokletije ima mnogo. Hitno treba izvršiti sječu i izvlačenje ovih stabala, kako bi se zaustavilo širenje bolesti i šume očistile od takozvanog sanitara“, kazali su iz ovog udruženja.

Prema njihovim riječima, oni su se u proteklim godinama više puta javljali na tender za sanitarnu sječu i čišćenje od oboljelih stabala u zoni Nacionalnog parka Prokletije, ali su tenderi stalno poništavani.

"Mi opravdano sumnjamo da je taj posao namješten za nekoga, ali to sad nije više bitno. Važno je da se konačno tome pristupi, i da se počen sa izvlačenjem oboljelih stabala i čišćenjem šuma u Nacionalnom parku“, ističu u ovom udruženju.

Iz Udruženje drvoprerađivača Plav ističu da je zakon po tom pitanju jasan i precizan i da dozvoljava uklanjanje bolesnih stabala iz Nacionalnog parka.

"Mi zahtijevamo da se hitno formira komisija za obilazak šuma u na teritoriji nacionalnog parka, i zahtijevamo da u toj komisiji bude i neko iz našeg udruženja. Posao čišćenja šuma u NP prokletije mora se dodijeliti nekom sa područja opštine Plav i Gusinje, jer građanima ovih opština to pripada“, kažu drvoprerađivači.

Oni smatraju da bi to bilo korisno uraditi upravo sada, odnosno ne odlagati, jer se bliži i sezona grijanja, a do ogrijevnog drveta je vrlo teško doći.

"Građani Plava i Gusinja treba da osjete benefite od nacionalnog parka. Do sada oni koristi nikave od proglašenja nacionalnog parka nisu imali. Treba da znate da je metar kubni ogrijevnog drveta u Plavu trenutno 60 eura. Zašto građanima ne omogućiti da po povoljnijim cijenama koriste sanitarno drvo iz zone nacionalnog parka“, pitaju plavski drvoprerađivači.

Na fotografijama i snimcima koje su nam proslijedili vidi se veliki broj oborenih stabala koja, kako kažu godinama stoje tako nedirnuta, kao osušena, odnosno oboljela stabla u šumi na tom području prema Hridskom jezeru.

Tvrde da takvih površina u zoni NP prokletije ima mnogo, i da je krajnje vrijeme da se pristupi sanitarnom čišćenju i zasutavljaju širenja bolesti.

Nacionalni park Prokletije je namlađi park u Crnoj Gori, a osnovan je 2009. godine. Površine je 1660 hektara i nalazi se na teritoriji opština Plav i Gusinje..

Karakterišu ga visoki planisnki vrhovi, rado posjećivani do strane domaćih i stranih turista, ali i velika prostranstva šuma.

Zakon je zaštiti prirode je, kažu drvoprerađivači, predvidio da se u zoni nacionalnog parka mora izvoditi čišćenje, odnosno sanitarna sječa i izvlačenje takozvanih izvalina, odnono stabala koja su oborena od nevremena, kao i stabla koja su zahvaćena bolešću.

"To drvo, koje bi na taj način bilo izvučeno iz šume, mora biti na raspolaganju građanima ove dvije opštine, a ne da se tenderi namještaju nekome sa strane“, zaključuju u Udruženju drvoprerađivača Plav.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније