Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

U toku

30. 03. 2024. 07:34 >> 20:36
3
Čitaj mi:

UPOZORENJE O NESTANKU DJECE

"Ako ima volje, Amber alert se može pokrenuti za godinu"

Ukoliko bude postojala volja kod nadležnih, sistem za hitno obavještavanje javnosti u slučaju nestanka maloljetne osobe, poznat kao "Amber alert", u Crnoj Gori se može pokrenuti za manje od godinu. Edukator za bezbjednost djece Bojan Jušković smatra da je ovakav jedan sistem neophodan Crnoj Gori, te da u sklopu Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) već postoje ljudi koji bi mogli raditi na njemu.

Jušković za Portal RTCG kaže da Crna Gora, bez obzira što nema čestih otmica i nestanaka djece, ispunjava uslove za uvođenje ovakvog sistema. U potpunosti podržava inicijative političkih partija i drugih organizacija za uvođenje "Amber alerta".

"Apsolutno podržavam takve zahtjeve, ukoliko stvarno postoji volja, a iskreno se nadam da će postojati volja i kod resornog ministarstva i u Vladi Crne Gore da se, prije svega, na samom startu formira tim koji bi radio na uvođenju jednog ovakvog sistema, a jedan takav tim bi zahtijevao prisustvo predstavnika MUP i drugih nadležnih ministarstava. Naravno, i civilnog sektora, stručnjaka koji se bave ovom problematikom - znači, da to bude jedan široki krug, široki tim, koji bi apsolutno sve uradio da se jedan ovakav sistem implementira", kaže edukator za bezbjednost djece.

Ocjenjuje da, ukoliko bude postojala volja, sve se može riješiti za manje od godinu.

"Kao što je to bio slučaj u Srbiji sa političkom voljom, sve je riješeno za nekih sedam, osam mjeseci, iako se tapkalo u mjestu punih osam godina", dodaje Jušković.

Na pitanje o efikasnosti "Amber alerta", Jušković odgovara:

"'Amber alert' je i zamišljen kao sistem koji bi i te kako mogao da pomogne bržem rješavanju slučajeva nestanka djece iz prostog razloga što se ovim sistemom alarmira šira javnost. Ne vidim apsolutno ništa loše kad je ovaj sistem u pitanju. Čim se informacija o eventualnom nestanku djeteta proširi u kompletnom društvu, u rekordnom roku, to može da doprinese samo dobro, nikako loše."

Ovakav jedan sistem bi, dodaje sagovornik Portala Javnog sevisa, unaprijedio kompletnu potragu i kompletno reagovanje, prije svega u slučajevima nestanka djece.

"Ukoliko za to postoje svi relevantni uslovi, u najkraćem mogućem roku bi se sistem aktivirao i krenulo bi se u potragu za djetetom već nakon sat vremena, što je jedan od osnova pokretanja sistema i samih uslova za pokretanje, da se kreće u potragu već nakon sat vremena, sem ako ne postoje indicije da bi pokretanje ovog sistema na neki način ugrozilo dijete i slično", ističe on.

Portalu RTCG je iz MUP-a saopšteno da je u prethodnih pet godina prijavljen 401 slučaj nestanka maloljetnika na teritoriji Crne Gore, te da su svi pronađeni.

Iz MUP-a ističu da sistem "Amber Alert" svakako može doprinijeti bržem pronalasku djeteta, ali da je najviše od koristi policijskim sistemima koji imaju odložne rokove za raspisivanjem objave za nestalom osobom, te da Crna Gora nije među njima.

Inicijativa SNP-a

Poslanica Socijalističke narodne partije (SNP), Slađana Kaluđerović, pozvala je juče Vladu Crne Gore i Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) da bez odlaganja uvedu "Amber Alert" sistem, koji je, kako je navela, ključan za hitno obavještavanje javnosti u slučajevima nestanka dece.

Kaluđerović je istakla da sistem "Amber Alert" već godinama uspješno funkcioniše u mnogim zemljama širom svijeta, omogućavajući hitnu reakciju i efikasno okupljanje resursa u cilju, kako je kazala, brze potrage i pronalaska nestale djece.

"Ovaj sistem je spasio živote mnogih mališana i kao takav predstavlja neizostavan dio savremenog pristupa zaštiti najmlađih. U državama u kojima se sprovodi pomenuti mehanizam, procenat uspješnosti pronalaska je čak 90 odsto", dodala je.

Ona je naglasila da je veliki svaki trenutak koji se izgubi kada nestane dijete, a izostanak ovog sistema, kako kaže, predstavlja rizik koji se ne smije dozvoliti

"Pronađi me" u Srbiji

U Srbiji je 25. oktobra prošle godine u rad pušten sistem za hitno obavještavanje javnosti u slučaju nestanka djece, pod nazivom "Pronađi me", po uzoru na sistem "Amber alert". Prilikom nestanka dvogodišnje Danke Ilić, u okolini Bora, 26. marta ove godine, sistem "Pronađi me" je prvi put aktiviran.

Hitno obavještavanje podrazumijeva slanje poruke o nestanku sa svim relevantnim informacijama i to prekidom TV i radio programa, slanjem SMS poruka svim građanima, prikazima na ekranima na auto-putu, aerodromima, željezničkim i autobuskim stanicama.

Nakon 48 sati, mediji više nijesu u obavezi da objavljuju informacije o nestanku, jer se uzima u obzir da je javnost dobila dovoljno obavještenja.

Sistem se ponovo može pokrenuti na zahtjev policije.

"Amber alert" pokrenut 1996.

Sistem "Amber alert" nastao je u Sjedinjenim Američkim Državama 1996. godine. Nazvan je po devetogodišnjoj djevojčici iz Teksasa, Amber Hagerman, koja je oteta i ubijena.

Najčešći kriterijumi za aktiviranje upozorenja u državama kod kojih postoji su, na primjer, ako se sumnja da je dijete oteto i može mu biti ugrožen život.

Pored SAD, sistem se koristi u više evropskih država - u Belgiji, Češkoj, Francuskoj, Njemačkoj, Grčkoj, Malti, Irskoj, Poljskoj, Bugarskoj, Italiji, Holandiji, Portugalu, Rumuniji, Španiji i Ujedinjenom Kraljevstvu.

Među ovim državama je i Hrvatska, gdje ovaj sistem nosi naziv "NENO Alarm".

 

 

 

 

 

 

 

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се