Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

U toku

[ I. P. ]

30. 11. 2021. 07:25 >> 07:55
12

IJZ

Zaštita od obolijevanja nakon vakcine čak 93,38%

Zaštita od obolijevanja od korona virusa nakon dobijene dvije doze vakcine u Crnoj Gori iznosi 93,38 odsto, saopštio je Institut za javno zdravlje (IJZ).

"Zaštita od obolijevanja nakon vakcinacije u Crnoj Gori je čak 93.38 odsto. Tačno toliko vakcinisanih građana se do danas nije zarazilo", tvrde iz IJZ.

Sa druge strane, kako su istakli, među građanima koji su dobili obje doze vakcine, oboljelo je njih 6.62 odsto.

"Da vakcine itekako, u najvećem broju slučajeva, 'čuvaju glavu' dokazuje i podatak da je među 240.109 građana koji su dobili dvije doze vakcine, smrtnost 0.07 odsto. Ovo su podaci iz istraživanja IJZCG koje je sprovedeno zaključno sa 17. novembrom koji govore u prilog naučnim dokazima o tome da nas imunizacija u najvećem procentu štiti i od obolijevanja i od najtežih posljedica", saopšteno je iz ustanove na čijem je čelu Igor Galić.

Iz Instituta, kako su istakli, mora i obrabruju građane da dobiju i svoju treću dozu vakcine, s obzirom na učestale mutacije virusa i podatke o tome da imunitet slabi pet mjeseci nakon druge doze.

"To može biti vakcina koju ste dobili kao prve dvije ili Fajzer. U isto vrijeme, molimo i građane koji su prirodno stekli imunitet da ne odlažu vakcinaciju", saopštio je IJZ.

Najviše građana primilo Sinofarm

Pojašnjavaju da je u našoj zemlji najviše građana dobilo Sinofarm vakcinu (63 odsto), Fajzer (24.8 odsto), Astra Zeneka (9.4 odsto) i Sputnjik V (2.4 odsto).

"Sve vakcine su pokazale izuzetno visok stepen zaštite i od hospitalizacije i od smrtnih ishoda. Od 164.390 osoba vakcinisanih Sinofarm vakcinom, nakon obolijevanja od korona virusa, preminulo je 137 osoba, što znači 0,08% a inficirano je 7,5%. Od 43.493 osobe vakcinasene Fajzer vakcinom, nakon obolijevanja, 4 osobe su preminule što je 0,009% a inficirano 1,6%. Od 25.363 osoba vakcinisanih Astra Zenecom, nakon obolijevanja, umrlo je devet osoba, odnosno 0,03% a inficirano 6,4%. Od 6.863 osobe vakcinisane Sputnjik V vakcinom, nakon obolijevanja, umrlo je 17 osoba odnosno 0,25% a inficirano 9,2%", podaci su IJZ-a.

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се