Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

U toku

B.Č.J. [ Vijesti ]

13. 10. 2021. 07:18   >>  07:52 6

PARADA PONOSA

Prisustvovaće Abazović, Spajić, Radulović, Vuković

Vicepremijer Dritan Abazović, šef crnogorske diplomatije Đorđe Radulović, ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić i gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković, između ostalih, prisustvovaće devetoj Povorci ponosa koja će u subotu održava u glavnom gradu, saznaju “Vijesti”.

Radulović kazao je da učešće na “Montenegro prajdu” sa saradnicima smatra pitanjem principa i dubokog opredjeljenja da se bude na strani poštovanja ljudskih prava.

”Vjerujem da bi svako trebalo da ima pravo da bude ono što jeste. Prajd je zapravo simbol jednakosti gdje šaljemo poruku da želimo društvo bez diskriminacije. Slijedeći taj princip, bićemo u subotu dio Povorke ponosa”, kazao je za “Vijesti” ministar Radulović.

Iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja (MFSS) potvrđeno je da je plan da Povorci prisustvuje ministar Milojko Spajić.

”Jedan od osnovnih principa kojima se rukovodi MFSS je princip jednakosti - niko ne smije biti diskriminisan, niti doveden u neravnopravan položaj. LGBTIQ zajednica ima iskrenog prijatelja i saveznika u ovom resoru,” kazali su “Vijestima” iz Ministarstva.

Za razliku od njih, uz pripadnike LGBTIQ populacije, ulicama glavnog grada neće šetati predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić.

Iz njegovog kabineta nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” zbog čega neće prisustvovati, a organizatorima su kazali da ima “ranije preuzete obaveze”.

”U ime Kabineta predsjednika Vlade povorci će prisustvovati savjetnica premijera za manjine Maida Gorčević,” navodi se u saopštenju “LGBTIQ Asocijacije Kvir Montenegro”.

Na pitanja o učešću nisu odgovorila ni predsjednici države i Skupštine Milo Đukanović i Aleksa Bečić.

Ni ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović neće prisustvovati ovom događaju “zbog unaprijed preuzetih obaveza”.

”Ali i podsjećamo da su na snazi epidemijeske mjere protiv širenja koronavirusa koje striktno propisuju dozvoljen broj ljudi na otvorenom. Takođe, predstavnici zdravstvenih vlasti mole i apeluju na organizatore Parade ponosa da svoj praznik proslave uz poštovanje mjera kako bi štitili svoje i zdravlje svojih najbližih”, navodi se u odgovoru njenog resora.

Iz Ministarstva su istakli da oni doprinose ravnopravnosti i da su LGBTQ osobe kao korisnici zdravstvenih usluga u potpunosti ravnopravne kada je u pitanju zdravstvena zaštita i zdravstveno osiguranje.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova kazali su da ministar Sergej Sekulović neće biti u prilici da bude dio ovogodišnje šetnje, ali da će biti predstavnika tog resora na paradi.

Sekulović je i koordinator Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava. Iz ovog resora su prisustvo potvrdili državni sekretar Bojan Božović i načelnica Mirjana Vlahović Andrijašević.

Iz ostalih resora nisu odgovorili na pitanja “Vijesti”.

Iz “PG biroa” potvrđeno je da će šetnji prisustvovati Vuković, koji je potpredsjednik Demokratske partije socijalista.

Kada je u pitanju Skupština, poznato je da povorci neće prisustvovati predsjednik Odbora za ljudska prava i slobode Jovan Vučuović (Demokratski front), ali da hoće predsjednica Odbora za rodnu ravnopravnost Božena Jelušić (Građanski pokret URA).

Iz Organizacionog odbora “LGBTIQ Asocijacije Kvir Montenegro” su naveli da se nadaju da će odziv biti u što većem broju jer žele da Prajd dožive svi, a ne samo zajednica, te da poruke podrške ne budu deklarativne.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се