Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

U toku

Marija Radulović [ TVCG ]

24. 11. 2020. 20:17   >>  25. 11. 2020. 00:09 1

NAUČNI RADOVI

Ljekari KCCG doprinose širenju znanja

Ljekari Kliničkog centra pored svakodnevne borbe s ozbiljnim protivnikom, kao što je Kovid-19, pišu naučne radove upravo o koronavirusu koji su objavljeni u svjetskim medicinskim časopisima. Na ovaj način i naši zdravstveni radnici doprinose globalnom širenju znanja o i dalje misterioznom kovidu.  

Jednu od prvih operacija u svijetu kovid pacijenta, takozvanu traheotomiju - otvaranje dušnika, kako bi se poboljšala funkcija pluća ljekari ORL klinike opisali su u naučnom članku koji je objavljen u medicinskom časopisu Oksford univerziteta.

"Mi ono što znamo da kada pacijenti završe na respiratoru potrebna potpora kod produžene intubacije potrebno je hirurški obezbijediti disajni put. Rad sa našim iskustvima i smjernicima, kako da se najefikasnije odradi kako da se ekipa zaštiti da ne dođe do prenošenja infekcije, prihvacen je za objavljivanje", kaže za TVCG Elvir Zvrko, direktor Klinike za ORL.

Iskustvo sa primjenom lijeka tocilizumaba u liječenju upale pluća kod kovid pacijenta, ljekari Interne klinike takođe su pretočili u naučni rad.

"Prateći lijek kod pacijenata koji su prvi primili lijek zapazili smo da je kod jednog pacijenta došlo do oštećenja jetre, lijekom uzrokovanog oštećenja jetre i taj cijeli slučaj smo predstavili u jednom od najprestižnijih časopisa hepatologije i izazvali novi pogled svijeta prema tom lijeku i načinu uvođenja tog lijeka u sami terapijski protokol", kazao je Damir Muhović, specijalista interne medicine.

I ljekari Klinike za neurologiju objavili su dva rada posvećena pacijentima oboljelim od multiple skleroze i kovid infekcije, kao i organizaciji rada u vrijeme pandemije.

"U trenucima u kojima se suočavate bio je izazov primjena teraije i na koji način prilagoditi organizaciju rada i sistema", ocijenio je neurolog Jevto Eraković.

U svakodnevnoj borbi sa kovidom malo je vremena za pisanje. No, kroz takva iskustva uče i drugi, ali i naši ljekari.

"Pored rada sa pacijentima mi imamo obavezu da dijelimo znanje sa drugima i onda smo mnogo efikasnj", ističe Zvrko.

"Da podijelimo iskustva sa drugim zemljama i nađemo vrijeme i za naučni rad što je jako teško", dodaje Muhović.

"To je potvrda da ono što smo radili da je dobilo priznanje od najreferentnijih svjetskih adresa", zaključuje Eraković.

Na ovaj način i naši ljekari doprinose globalnom širenju znanja o kovid infekciji.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се