Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

U toku

01. 10. 2020. 19:43 >> 06:12
10

PLENKOVIĆ

U interesu Hrvatske da CG nastavi svoj EU put

U interesu Hrvatske je da Crna Gora nastavi svoj put ka EU, i ukoliko tako bude imaće punu podršku zvaničnog Zagreba. To je našem dopisniku u Briselu kazao hrvatski premijer Andrej Plenović. Upitan  da prokomentariše kako će na situaciju u regionu i evropski put Crne Gore uticati nova politička situacija nakon parlamentarnih izbora.

Plenović zajedno sa ostalim liderima EU i  Briselu učestvuje na specijalnom samitu o vanjskoj politicu, prvenstveno situaciji u Istočnom Mediteranu i Bjelorusiji, kao i sukobu u Nagorno-Karabahu.

Hrvatska podržava evropsku put Crne Gore, kaže za Javni servis premijer Andrej Plenković.

"Kao što znate za vrijeme Hrvatskog predsjedavanja, čini mi se baš zadnji dan, 30. juna napravljen je još jedan korak u vidu poglavlja u procesu pregovora. Očekujem prije svega formiranje vlasti u potpunosti, nakon toga što se nas tiče u interesu nam je da Crna Gora nastavi svoj put prema EU, ako tako bude imaće našu podršku", naveo je Plenković.

Evropski lideri poručili su da su posvećeni smanjenju tenzija u istočnim Mediteranu, u čemu diplomatija mora imati presudnu ulogu.

"Naši odnosi sa Turskom su vrlo kompleksni, i u interesu EU je da razvije konstruktivan odnos sa tom zemljom, uprkos svim poteškoćama. Mi smo partneri u NATO-u i zavisimo jedni od drugih kada je riječ o migracijama i velikom broju izbjeglica koje Turska preuzima", navela je Merkel.

"Želimo veću predvidljivost i stabilnost na istočnom Mediteranu. Takođe, želimo da pokažemo solidarnost sa Grčkom i Kiprom", kaže Šarl Mišel, predsjednik Evropskog Savjeta.

Tokom Samita, lideri će takođe razmijeniti stavove o ekonomskim pitanjima, unutrašnjem tržištu, kao i digitalnoj agendi.

Specijalni samit prvobitno je bio planiran za prošlu sedmicu, ali je u posljednjem trenutku pomjeren, zbog toga što je predsjendik Šarl Mišel morao u samoizolaciju nakon bliskog kontakta sa osobom zaraženomm koronavirusom.

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се