Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

U toku

01. 10. 2020. 16:25   >>  02. 10. 2020. 06:13

PRVI DAN ŠKOLE

U klupe se vratilo više od 52 hiljade đaka

Prvi školski dan protekao je u redu, uz poštovanje smjernica Instituta za javno zdravlje, kazali su iz Ministarstva prosvjete. U Crnoj Gori danas se u školske klupe vratilo preko 52 000 učenika, a to su đaci od prvog do šestog razreda osnovne škole i prvog razreda srednje škole. Dodatno, 41 000 đaka je na modelu kombinovane nastave: učenje uz #UčiDoma sadržaje i stalne konsultacije i ispitivanja iz svih predmeta u školi, a to su đaci sedmog, osmog i devetog razreda osnovne škole i drugog, trećeg i četvrtog razreda srednje, saopštili su iz Ministarstva prosvjete.

Istakli su da je danas 7630 prvaka bilo u školskim klupama. 

Bez obzira na to što dio učenika nastavu prati u školama, Ministarstvo prosvjete je učenicima svih razreda osnovne i srednje škole obezbijedilo i snimljeni materijal za najveći broj predmeta, koji se od danas emituje na TVCG2 i to 1. 2. 3. 4. i 5. razred osnovne škole; Uči doma 2 (MNE sport 2) i to 6. 7. 8. 9. razred osnovne škole i 1. razred srednje škole; Uči doma 3 (MNE sport 3) i to 2. 3. 4. razred srednje škole.

Programska šema se zajedno sa detaljnim rasporedom časova objavljuje svake nedjelje na portalu www.skolskiportal.edu.me gdje će biti pregledno i detaljno data, ali i na sajtu Ministarstva www.mps.gov.me; sajtu www.ucidoma.me i društvenim mrežama Ministarstva. Snimljeni materijal dostupan je i na You Tube kanalu Uci Doma.

''Napominjemo, da će se prema modelu koji je predviđen za početak školske godine sve provjere znanja svih đaka, izrade testova, kontrolnih i pisanih zadataka za sve đake, organizovati isključivo u školi, uz poštovanje mjera. Svi đaci srednjih stručnih škola bilo kog razreda će praktičnu nastavu realizovati u školi ili kod poslodavca, uz poštovanje mjera'', kazali su iz Ministarstva prosvjete.

Dodatno, kako kažu, posebno će biti planiran rad sa djecom sa posebnim obrazovnim potrebama, za koje je pripremljen instrument za procjenu razvojnog statusa i poslat školama.

''Ovo zapravo znači da neće biti niti jednog đaka koji nema, veći ili manji, direktan kontakt sa školom, a istovremeno se poštuju sve mjere Instituta'', poručili su oni.

Nakon prvog školskog dana i prijema prvaka, direktorica OŠ „Pavle Rovinski“, Dijana Laković, rekla je da je priprema za školsku godinu tekla cijelo ljeto, a ove godine pripremali su se sa posebnom pažnjom.

„Pripreme su bile zahtjevne, ali možemo biti zadovoljni kako je danas protekao dan i možemo reći da smo se dobro pripremili“, kazala je Laković.

Ona je dodala da su u poređenju sa situacijom iz marta mjeseca, svi mnogo spremniji za trenutnu situaciju, budući da dio učenika pohađa kombinovanu nastavu.

„Ljeto smo iskoristili da poboljšamo digitalne vještine nastavnika koji su prošli obuke, tako da smo mnogo spremniji za ovakav početak školske godine“, istakla je ona.

Osim škole „Pavle Rovinski“, i druge škole, ali i vrtići spremno su dočekali đake i mališane, a kako bi se ispoštovale sve smjernice IJZ i boravak djece u ustanovama obrazovanja učinio bezbjednim, preko Uprave za imovinu nabavljena su dezinfekciona i druga sredstava, u skladu sa količinama koje su tražile same škole i vrtići, koji su takođe počeli sa radom danas. 

''Podsjećamo da je u skladu sa razvojem epidemiološke situacije, a u komunikaciji sa Institutom za javno zdravlje, uspostavljeni model za početak školske godine podložan promjenama'', zaključuju iz Ministarstva prosvjete.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се