Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Izdvajamo

05. 02. 2020. 11:24 >> 10:59

Prve škole u barskom kraju

05.02.2020

U doba knjaza, potom kralja Nikole I Petrovića Njegoša crnogorsko školstvo je imalo dinamičan razvoj. U vrijeme njegove vladavine otvoren je veliki broj osnovnih škola širom Crne Gore, ustanovljene su prve institucije za upravljanje prosvjetom, počeli su da se štampaju domaći udžbenici i da izlaze periodične publikacije Prosvjeta, Učiteljski list, Domaći list i dr.

Sve to je uticalo na razvoj kulturno-prosvjetnih aktivnosti u Baru. Popularizujući obrazovanje, prosvećivanje, čitanje i knjigu, mreža novoformiranih škola i prosvjetni rad barskih učitelja i učiteljica ostavili su neizbrisivi trag na kulturni preporod grada. Njihovo djelovanje predstavlja veliku prekretnicu u razvoju barskog kraja, čineći ga važnim dijelom crnogorskog kulturnog nasljeđa.

 

Autorka: Dragana Kršenković Brković

Snimatelj: Predrag Perović

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се