Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Vaterpolo

07. 01. 2013. 19:23 >> 19:37

Velike ambicije

Gojković: Trofeji i dalje cilj

Proslavljeni crnogorski vaterpolista Vladimir Gojković kazao je da mu je cilj da kao trener ponovi rezultate i uspjehe iz igračke karijere.

Gojković je nakon Olimpijskih igara u Londonu završio igračku karijeru i preuzeo hercegnovski Jadran, jedini klub u kojem je igrao.

Kao igrač osvojio je srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Londonu, titulu prvaka svijeta i dva zlatna odličja na Evropskom prvenstvu.

Bio je član crnogorske reprezentacije koja je osvojila istorijsku titulu prvaka Evrope u Malagi i srebrnu medalju prošle godine u Ajndhovenu.

Gojković je kazao da je potpuno posvećen vaterpolu i da na početku trenerske karijere mnogo više vremena provodi pored bazena nego dok je igrao.

"Moj cilj je da se razvijam kao trener i ponovim rezultate postignute kao igrač. Učio sam od najboljih trenera, u posljednjih 15 godina radio sam sa svim najboljim u svijetu. Dosta sam naučio od njih i pokušaću da to prenesem na igrače i da pravim, možda to u prvih nekoliko godina nije izvodljivo, ali poslije toga ću samo tražiti rezultat", kazao je Gojković.

On je naglasio da je zadovoljan što je trenersku karijeru počeo trofejom, navodeći da je možda došao i prerano.

"Ipak, za trofej nikada nije prerano, uvijek je dobro kad se osvoji, ali je došao na početku sezone koja nije koncipirana za to. Odigrali smo dobro i Kup je došao kao nagrada za to", rekao je Gojković.

On je kazao da mu završetak karijere nije teško pao, navodeći da je odluku o povlačenju donio godinu ranije.

"Svi su mi govorili najteže je kada dođe ta odluka o završetku karijere. Godinu ranije sam razmišljao da prestanem da igram, preskočio sam nastup u reprezentaciji i mislio sam da već tada više ne igram. Odluku je promnijenio odlazak na Maltu i igranje ljetnje lige, nakon koje sam odlučio da odigram još sezonu", kazao je Gojković.

On je rekao da je imao odličnu karijeru sa puno uspjeha, medalja i trofeja.

"Uvijek ima za nečim da se žali, a meni su to Igre u Pekingu. Bili smo blizu i u Londonu, ali to polufinale sa Mađarskom ne mogu da zaboravim. Imali smo prednost od tri gola i da smo izdržali imali bi finale sa SAD i olimpijsko zlato u džepu. Kad rezimiram, da me neko pita da li bi krenuo ponovo istim putem i da mi se isto desi, prihvatio bih bez razmišljanja i za manje", rekao je Gojković.

On je kazao da mu je prvih dana nakon što je završuio igračku karijeru i preuzeo Jadran bilo teško, ali da se brzo privikao na nove obaveze.

"Prvih nekoliko dana bilo mi je teško jer završiti karijeru na olimpijskom turniru, gdje se igrao vaterpolo na vrhunskom nivou, a odmah nakon toga spustuiti se na nivo rada sa momcima od 16 ili 17 godina, kao kada sam ja počeo karijeru. Vratio sam se u prošlost, podsjetio sam se šta se nama dešavalo kao djeci i kroz šta smo sve prošli", kazao je Gojković.

On je kazao da ne razmišlja o povratku u bazen, navodeći da ga ne vuče želja ni jedan odsto da se vrati vaterpolu.

Prema njegovim riječima, teže je biti na klupi nego u bazenu.

"Kao trener moraš da misliš o mnogo više stvari, na neke u određenim momentima ne možete ni da utičete. Razmišljam svakog dana o najmanje 15 ljudi, imaju li probleme u školi ili ih nešto muči privatno. Posao trenera zahtijeva puno više vremena. Igrač odradi trening i ide kući da odmara", rekao je Gojković.

On je 2012. ocijenio kao uspješnu za crnogorski vaterpolo, navodeći da se reprezentacija evropskim srebrom vratila na veliku scenu.

"Oslabljeni u finalu, mogli smo uzeti i zlato, ali nije bilo sreće. Veliki je peh imali smo i u Londonu, sa 11:8 se utakmica ne gubi. Vaterpolo se vratio na pravi na put i reprezentacija na svako takmičenje treba da ide na medalju. Da li će biti medalja na svakom to ne može niko da obeća, ali da u prosjeku na svako drugo takmičenje ili da od tri na dva velika takmičenja budemo na pobjedničkom postolju", kazao je Gojković.

Prema njegovim riječima, nije presudno da odličja budu zlatna, koliko je bitno da se napravi kontinuitet osvajanja medalja.

On smatra da crnogorska reprezentacija, bez obzira na njegov i najavljeni odlazak Borisa Zlokovića, ima kvalitet i da bi novi lider mogao biti Aleksandar Ivović.

"Ivović je jedan od dva najbolja igrača na svijetu. Dosta vremena proveo sam sa njim i znam koji su mu kvaliteti. Smatram da je sazrio da može da vodi reprezentaciju pravim putem", rekao je Gojković.

On je naglasio da je najveći problem crnogorskog vaterpola rad sa mlađim kategorijama.

"To se ispustilo više nego što je trebalo. Izgubio se sistem i zbog toga može da pati reprezentacija. Posljednji je rok da se neke stvari isprave", rekao je Gojković.

On smatra da Crna Gora ima dobre igrače, koji su godinama nosioci igre u vrhunskim klubovima.

"To znači da kada si nosilac, da igraš navažnije mečeve i da odlučuješ u njima. Imamo bazu i kvalitet do Olimpijskih igara u Lio de Žaneiru. Za njihove nasljednike treba sada da stvaramo. Posljednji rok je da se napravi neka reorganizacija mlađih kategorija i da se počne raditi na pravi način. Zabrinjavajuće je jer nemamo igrača u posljednjih četiri ili pet godina", rekao je Gojković.

On je istakao da je za crnogorski vaterpolo dobro što ima dosta mladih igrača, navodeći primjere da u tri vodeća kluba igra po nekoliko igrača od 15 ili 16 godina.

"Za njih je pravo vrijeme i to je ta generacija koja bi trebala da za nekoliko sezona izađe na veliku scenu. Za njih je dobro da igraju važne utakmice. Najbolje bi bilo da kada bi klubovi imali finasijske uslove da na bazu koju imaju dovedu jednog ili dva vrhunska igrača", rekao je Gojković.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније