Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Vaterpolo

17. 12. 2013. 13:54 >> 14:39
10

SLUČAJ "VICO"

Porobić: Igrači nalaze svoj interes

Vaterpolo plivački savez od ove takmičarske sezone potpisao je ugovore sa vaterpolistima do 18 godina i stvorio formalno-pravne pretpostavke da spriječi njihove odlaske i igranje za druge reprezentacije bez saglasnosti crnogorskih klubova i Saveza, kazao je direktor te asocijacije Petar Porobić.

On je rekao da je jedan broj igrača starijeg uzrasta ranije napustio crnogorske klubove jer nijesu imali potpisane ugovore, pa su formalno bili slobodni u izboru nastupa za drugu reprezentaciju.

„Oni su formalno bili slobodni, shodno stanovištu Evropske vaterpolo federacije, da pređu u klubove članove drugih saveza, ali je njihova slobodna volja izbor da nastupa za drugu reprezentaciju. U tim slučajevima drugačijeg izbora potrebno je, sa aspekta sportskog državljanstva, ispuniti samo uslov da godinu dana nijesu nastupali za našu reprezentaciju“, rekao je Porobić agenciji MINA.

On je komentarišući odluku vaterpoliste Nemanje Vica da reprezentativnu karijeru nastavi u nacionalnom timu Srbije, rekao da nije upoznat sa motivima njegove odluke.

Porobić je istakao da je u okviru Stručnog štaba razgovarano da se jednom broju igrača, među njima i Vicu, pruži šansa i omogući nastup na utakmicama Svjetske lige.

Prema njegovim riječima, selektor Ranko Perović u dogovoru sa trenerom Partizana i obavezama tog kluba u tom periodu, nije pozvao Uroša Čučkovića i Nemanju Vica za utakmicu prvog kola Svjetske lige sa Slovčkom .

Trofejni stručnjak naglasio je da se Crna Gora za Svjetsku ligu prijavila kako bi i pored takmičarskih ciljeva, pozvali na pripreme i pružili šansu jednom broju igrača sa šireg spiska seniorske reprezentacije.

„Igrači nalaze svoj interes ili veće šanse u sportu i životu. Uvijek je pored materijalnih i drugih uslova pitanje i napretka što možda jedan igrač procjenjuje da ima veće šanse i perspektivu ukoliko izbori mjesto u nacionalnoj selekciji neke druge države“, rekao je Porobić.

On je ukazao da je u nekim drugim sportovima obrnut proces i da igrači iz drugih država dolaze da igraju za reprezentaciju Crne Gore.

Porobić je podsjetio da kada je došlo do sporova u vezi sa odlascima pojedinih igrača da igraju za reprezezaciju Srbije, iz LEN-a sugerisano da je osnovni problem što igrači do 18 godina, odnosno njihovi roditelji, nijesu imali ugovore sa klubom.

Prema njegovim riječima, Vaterpolo savez je da bi to spriječio izmijenio Registracioni pravilnik na Skupštini VPSCG i time utvrdio obaveze mladih igrača do 18 godina da potpišu ugovore sa klubom i sa Savezom.

„Bili smo svjesni da, ako je to ispravno stanovnište LEN-a i ugovore trebalo  potpisivati i u mlađim kategorijama, da ih jedan broj igrača neće potpisati, ali smo stvorili formalno-pravne uslove da ubuduće spriječimo takve odlaske budućih generacija naših mladih igrača“, rekao je Porobić.

Postupajući u tom smislu, kaže on, nekoliko igrača su već ranije, kao što je navedeno, imali drugi status, a od mlađih igrača samo jedan ili dva igrača nisu potpisali ugovore.

On je istakao da je na taj način ispunjen formalno-pravni uslov, ali da ostaje obaveza Vaterpolo saveza i klubova, uz pomoć Države, da stvaraju uslove da djeca ostaju da igraju i nalaze svoj sportski i životni interes u Crnoj Gori.

„Potpisivanjem ugovora nije sve riješeno, mi moramo da radom i uslovima djeci ukažemo na mogućnost bolje perspektive da igraju u Crnoj Gori, nego da igraju u drugim državama“, rekao je Porobić.

On je podsjetio da je Savez u više navrata bio blizu da potpiše sporazum o regulisanju odlazaka igrača iz Crne Gore sa Vaterpolo savezom Srbije, ali da on nije iz različitih razloga potpisan.

„Pitanje je međutim koliko mi možemo da zaustavimo dijete čiji su roditelji odlučili da se presele u drugu državu ili da igrači koji odmah ne izbore mjesto u našoj reprezentaciji, po sopstvenoj procjeni da će isto obezbjediti brže i trajnije u nekoj drugoj reprezentaciji“, rekao je Porobić.

On je kazao da kontradiktorno govoriti o prednosti škole vaterpolo kluba Partizan, navodeći primjer da u beogradskom klubu trenutno nastupa pet ili šest igrača iz Crne Gore.

"To je kontradiktorno u pričama o prednosti vaterpolo škole Partizana, u odnosu na škole u Crnoj Gori. Razlozi za brži razvoj i napredak igrača se ne mogu prihvatiti kao argumenti za odlazak“, zaključio je Porobić.

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније