Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Tenis

N1/B92 [ I. P. ]

20. 01. 2022. 07:00 >> 07:01
11

SUD OBJAVIO DETALJE

"Đoković bio opasnost po zdravlje i javni red"

Savezni sud Australije jutros rano je detaljno obrazložio presudu da se Novaku Đokoviću ukine viza i onemogući učešće na prvom Gren slem turniru u sezoni.

Razloge za ukidanje Đokovićeve vize objavio je sudija Džejms Alsop, jedan od trojice predsjedavajućih sudija na Novakovom suđenju.

Podsjećamo, ministar za Imigracije Aleks Hok ukinuo je vizu Đokoviću i pored pobjede na sudu Viktorije, a kada je Đoković uložio žalbu, otišlo se na Federalni sud.

Presuda je do detalja obrazložena u 106. stavki – od trenutka kada je prvom igraču svijeta 18. decembra izdata, kako se navodi, viza za prvremene djelatnosti klase GG pokdlase 408 u cilju učešća na Otvorenom prvenstvu Australije do presude da mu se ukine viza 16. januara.

U odluci se navodi da je Đoković, koji je imao šansu da osvoji rekordnu 21. Gren slem titulu, bio opasnost po zdravlje i red, javni interes. Najbolji teniser svijeta je, podsjetimo, deportovan poslije 11 dana provedenih u Australiji.

"Vodila se velika debata o tome kako pristupiti ministrovoj izjavi o razlozima u ovom slučaju. Ne smatramo da je razrješenje te debate neophodno da bismo došli do stavova koje imamo. Ministar nije bio dužan da navodi razloge za odbijanje vize, ali je to učinio. Očigledno su pažljivo sastavljeni," navodi se između ostalog u saopštenju suda i dodaje:

"Sud nema sumnje da je u vezi sa pitanjem od visokog javnog značaja, posvećena pažnja formulisanju razloga u četiri dana u kojima je ministar trebalo da razmotri stvar i dovrši i dostavi razloge. Ipak, treba dati određenu težinu činjenici da nije bilo obaveze davanja razloga. Postojala je jasna međusobna povezanost svih djelova ministrovih razloga. Teme ohrabrenja i oponašanja sportskog heroja i ikone provlače se kroz razloge zabrinutosti za zdravlje i red, javni interes."

Parlament je jasno stavio do znanja u članu 116 da ministar može da poništi vizu ako smatra da prisustvo njenog nosioca u Australiji može da predstavlja rizik po zdravlje ili red australijske zajednice, dodaje se, prenosi N1.

"I da gospodin Đoković nije osvojio Australijan open, njegovo samo prisustvo ovdje i njegov boravak, njegovo igranje tenisa, dovelo bi do toga da bi on ohrabrio one koji misle da je anti-vakcinanli pokret racionalan", navodi se u dokumentu, i dodaje: "Ministar ovaj stav ima po osnovama za koje se ne može reći da su iracionalne ili nelogične ili da nijesu zasnovane na relevantnom materijalu."

Srpski igrač je, podsjetimo, deportovan iz Australije, pošto su mu australijske vlasti ukinule vizu zbog toga što se nije vakcinisao na koronavirus.

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније