Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Tenis

Beta [ Objavio: O.Z. ]

27. 08. 2020. 10:18   >>  11:19

SINSINATI

Osaka se povukla, turnir prekinut na jedan dan

Japanska teniserka Naomi Osaka povukla se noćas sa turnira Sinsinati u Njujorku iz protesta zbog nasilja prema Afroamerikancima u SAD, a organizatori turnira saopštili su da će se takmičenje prekinuti na jedan dan.

Osaka je noćas trebalo da igra u polufinalu protiv Belgijanke Eliz Mertens, ali je odlučila da se povuče u znak protesta protiv nasilja. Ona se priključila pozivima za pravdu za Džejkoba Blejka kome je policajac u nedjelju pucao u leđa u Kenoši u Viskonsinu.

Prije nje to su učinili i igrači NBA i WNBA lige, fudbalske i bejzbol lige.

Osaka je navela da kao crnkinja osjeća obavezu da se povuče sa turnira, "kako bi se pažnja usmjerila na to da policija puca u crnce".

"Ne očekujem da će se nešto drastično dogoditi jer ja ne igram, ali ako mogu da učinim da razgovor počne u većinski bijelom sportu, mislim da je to korak u dobrom pravcu. Muka mi je da gledam kontinuirani genocid koji policija čini nad crncima. Iscrpljena sam od isticanja novog heštega na svakih nekoliko dana i izuzetno sam umorna od ponavljanja iste priče, iznova i iznova. Kada će biti dovoljno?", navela je Osaka na Tviteru.

Američka teniserka Sloun Stivens podijelila je tu objavu, uz poruku: "Kaži to glasnije! Ponosna sam na tebe". Ona je dodala da svi sportisti i ekipe treba da se ujedine u pozivima za pravdu.

Organizatori turnira Sinsinati, koji se održava na terenima US Opena u Njujorku, saopštili su da se turnir prekida na jedan dan.

"Kao sport, tenis kolektivno zauzima stav protiv rasne nejednakosti i socijalne nepravde koja je ponovo stavljena u prvi plan u SAD. Teniski savez SAD, ATP i WTA, odlučili su da na vrijeme prepoznaju ovaj trenutak, pauziranjem turnira u četvrtak 27. avgusta", navodi se u saopštenju.

Na turniru u Sinsinatiju preostalo je da se igraju oba polufinala u muškoj i jedno polufinale u ženskoj konkurenciji i finala.

U konkurenciji tenisera igraće Novak Đoković-Roberto Bautista Agut, kao i Miloš Raonić-Stefanos Cicipas.

Kod teniserki Mertens je već u finalu, a u drugom polufinalu igraju Viktorija Azarenka-Džoana Konta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније