Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Tenis

17. 08. 2013. 11:34 >> 11:39
4

MASTERS

Nadal ponovo nadmašio Federera

Rafael Nadal 21. put je pobijedio Rodžera Federera i plasirao se u polufinale Mastersa u Sinsinatiju.

Španac je poslije nešto više od dva sata igre nakon preokreta nadigrao Švajcarca sa 5:7, 6:4, 6:3. Rival u borbi za finale biće mu Tomaš Berdih.

Federer je odigrao sjajno u prvom setu i prvi put ove godine osvojio set protiv Nadala. Međutim, u nastavku meča je Španac preuzeo kontrolu i ostvario treći trijumf u 2013. godini nad Švajcarcem.

Tako su u petak učešće u Sinsinatiju završila trojica od pet najboljih tenisera svijeta.

Tomaš Berdih je bio bolji od Endija Marija. A iznenađenje dana priredio je Džon Izner koji je savladao Novaka Đokovića. Njemu će rival u polufinalu biti Huan Martin del Potro.

Rafael Nadal (3. na ATP) – Rodžer Federer (5. na ATP):

Pobjede: 21 – 10

Setovi: 59 – 39

Gemovi: 513 – 463

Poeni: 3134 – 3026

Brejkovi: 120 – 93

Minuta igre: 4.628

Kao što se i očekivalo od dvije teniske legende, meč je donio žestoku borbu od prvog poena. Nakon što je Nadal lako dobio uvodni gem, uslijedila su dva maratonska. Prvo je Federer bio pod pritiskom, ali osim četiri đusa Španac nije uspio opasnije da zaprijeti.

Fedeks je odmah uzvratio, stigao i do brejk lopte, ali se Nadal izvukao iz neprijatne situacije i zadržao servis. Uslijedio je perfektan gem Švajcarca (2:2).

Nakon ova dva dramatična gema, u narednih sedam nije bilo uzbuđenja. Teniseri su bili veoma sigurni na svoj servis, dozvoljavali su rivalu da priđe samo na 40:30, i tu rješavali poen (5:5).

Međutim, neko je morao da popusti, a prvi je to učinio Nadal. Nakon deset gemova žestoke borbe Federer je konačno slomio otpor Španca i stekao prednost. Rodžer nije proputio ovu priliku, bio je ubjedljiv na svoj servis pa je sa 7:5 dobio prvi set.

U istom ritmu nastavljen je drugi set, na oduševljenje publike u Sinsinatiju. Prva tri gema igrači nisu bili ni blizu brejka, da bi u četvrtom Federer spasao dva.

U nastavku seta ponovo nije bilo previše neizvjesnosti u gemovima, ali je publika uživala u sjajnim potezima dvije teniske legende (4:4).

Igrao je za nijansu bolje Nadal u drugom setu, pa je u desetom gemu stigao do dvije nove brejk šanse. Prvu je Federer sjajim poenom spasao, ali je potom pogriješio i omogućio Špancu novu.

Nadal je dobrim riternom stekao prednost, a onda sjajnim forhendom konačno stigao do brejka za 7:5 i izjednačenje u setovima.

Činilo se već u drugom setu da Federer gubi korak za Nadalom, a to je definitivno postalo jasno na startu odlučujućeg seta. Švajcarac je sve češće griješio, donosio porešne odluke, što je Španac maksimalno iskoristio.

Nakon ubjedljivog prvog gema Nadal je potpuno preuzeo kontrolu i stigao do 0:40. Federer je spasao dvije brejk lopte, ali nije mogao i treću, pa je momak sa Maljorke nakon novog sigurnog servis gema imao 3:0.

Federer se nije tako lako predao, suprotstavio se rivalu koji je propustio nove dve brejk šanse u šestom gemu. Nadal je potom ekspresno stigao do 5:2 i čekao sledeću šansu za pobjedu.

Dočekao ju je dva gema kasnije, ponovo je svojim servisom uspostavljao tempo i na kraju iskoristivši petu meč loptu sa 6:3 stigao do polufinala Sinsinatija.

 

(B92)

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније