Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Tenis

07. 07. 2013. 18:29 >> 19:36
37

VIMBLDON(FINALE)

Marej srušio britansko "prokletstvo"

Britanija je dočekala da nakon dugih 77 godina ima šampiona Vimbldona u muškoj konkurenciji - Endi Marej je u finalu srušio prvog reketa svijeta Novaka Đokovića u tri seta 6:4, 7:5, 6:4, za nešto više od tri sata igre. Škot je tako postao prvi domaći igrač koji je osvojio najveći teniski turnir na svijetu, nakon Ferda Perija 1936. godine.

Škot je odigrao sjajno finale, iako je pritisak bio ogroman, odlično se kretao, pogaođao kad treba, dok je Đoković svoje šanse propustio u drugom setu, kada je vodio 4:1, a onda izgubio sedam gemova zaredom.

Tgao se i u trećem setu, poveo 4:2, ali jednostvano danas nije umio da privede set kraju. Marej je ponovo preokrenuo i došao do istorijske titule.

Marej je odmah na startu uspio da dođe do tri vezane brejk lopte, ali je Đoković dobrim servisom uspio da spriječi brejk odmah na startu. Neshvatljivo kako je Britanac propustio šansu da stekne prednost u prvom gemu.

Ipak, do prvog brejka nije se dugo čekalo. Marej uspijeva da osvoji treći gem na servis Đokovića nakon što je srpski teniser uspio da spase tri brejk lopte.

U četvrtom gemu, Đoković je uzvratio, uzima gem na servis Mareja, koji je samo osvojio jedan poen. Novi brejk viđen je u sedmom gemu, Britanac ponovo oduzeo servis protivniku za vođstvo 4:3, a onda potvrdio brejk i poveo 5:3.

Đoković je potom uz dosta muke sačuvao svoj servis i smanjio na 5:4. Međutim, Marej je bio sigurna na svoj servis i sa 6:4 dobio prvi set.

Drugi set otvoren je relativno lakim osvajanjem gema od strane Đokovića. Mari se dugo mučio, ali je uspio da izjednači. Zatim, Srbin osvaja gem na svoj servis i zadržava prednost 2:1. Đoković se razigrao i na sjajan način uzeo brejk za 3:1, a onda sigurnim servisom osvojio gem za ubjedljivih 4:1.

Škot je smanjio na 4:2, a onda je viđen fenomenalan gem. Marej je imao dvije brejk lopte, koje je Đoković spasio. Marej je ponovo došao do prednosti, da bi u odsutnom trenutku prvi reket svijeta napravio dvostruku servis grešku, pa je domaći teniser smanjio na 4:3.

U narednom gemu Marej je spasio dvije brejk lopte, prevashodno zbog  odličanog servisa,  pa je rezultat ponovo vraćen na početak- 4:4.

U naredna dva gema teniseri su čuvali svoj servis, da bi Škot u 11. gemu iskoristio drugu brejk loptu i poveo 6:5. Srpski teniser je tada potpuno psihički pao, pa je Marej bez izgubljenog poena duplirao vođstvo u setovima - 7:5.

Marej je nastavio sa fantastičnom igrom na startu trećeg seta i uspio je da oduzme servis Đokoviću i načini veliki korak ka tituli. Ubrzo je bilo 2:0, ali Đoković nije klonuo duhom. Smanjio je na 2:1 i tako prekinuo niz protivnika od četiri uzastopna gema. Sjajnom serijom poena na servis rivala, srpski teniser je vratio brejk i ujedno stvari u egal - 2:2.

Podigao je nivo igre Đoković, drop-šotovima izluđivao rivala i ekspresno je stigao do 4:2. Međutim, Novak nije iskoristio dobar momenat, Marej se izdigao iz krize i vratio u set brejkom. Na krilima ostvarenog brejka, Škot je fantastično odigrao naredna dva gema, sačuvao svoj, a potom oduzeo servis protivniku i došao na poen od titule.

Nareni gem je bio dug, osjećao se pritisak kod Mareja, pa je Đoković imao dvije brejk lopte, Škot je uspio da se izvuče i slomi otpor protivnika, za 6:4, odnosno 3:0 u setovima.

 

 

 

 

 

 

Пратите нас на

Коментари37

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније