Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Tenis

[ Objavio: O.Z. ]

29. 01. 2017. 13:16   >>  21:04 6

NAJTROFEJNIJI IKADA

Federer osvojio 18. Gren slem titulu!

Najtrofejniji teniser svih vremena, Rodžer Federer, osvojio je titulu na Australijan openu, pošto je u finalu savladao velikog rivala Rafaela Nadala u pet setova 3:2 (6.4, 3:6, 6:1, 3:6, 6:3). To je Švajcarcu peta titula u Melburnu, a ukupno 18. Gren slem, po čemu je apsolutni rekorder.

Veći dio javnosti nije mogao ni da pretpostavi da bi Nadal i Federer mogli da odigraju još jedno Gren slem finale, a današnji okršaj opravdao je sve epitete koji je dobio prije početka. Na kraju, slavio je "Maestro iz Bazela", koji je vodio sa 1:0 i 2:1 u setovima, u petom je imao brejk zaostatka, ali je izvukao najbolje iz sebe kada je bio na ivici poraza i tako stigao do trofeja u Australiji, prvog od 2010. godine.

Ovo mu je prvi GS trofej od Vimbldona 2012, a danas je postao prvi teniser koji je tri najveća turnira osvajao pet i više puta.

Nadal je propustio šansu da osvoji drugu titulu na Austalijan openu, a 15. Gren slem trofej u karijeri. Takođe je imao priliku da postane jedini teniser u istoriji koji je makar po dva puta slavio na sakom od četiri najveća turnira.

Današnje finale Australijan opena bio je 35. duel Federera i Nadala. Švajcarac je upisao 12. trijumf. Ovo je bilo njihovo deveto GS finale, prvo poslije šest godina. 

Rekorder po broju osvojenih Gren slem titula je poslednji trofej na nekom od najvećih turnira osvojio 2012. godine. Federer će od ponedjeljka vratiti među deset najboljih tenisera svijeta.

"Želim da čestitam Rafi na stvarno nevjerovatnom povratku. Mislim da ni ja ni on nijesmo vjerovali da možemo da se vratimo ovdje, ali eto igrali smo finale. I da sam izgubio, povratak bi bio savršen. Tenis je težak sport, neko mora da izgubi, a danas bi kad bi to bilo moguće prihvatio da dijelimo ovu titulu. Naporno sam radio, želim da se zahvalim svom timu, pošto prethodnih mjeseci nijesam znao da mogu da se vratim, ali, eto, uspio sam... Odigrao sam nevjerovatan turnir, ne mogu da budem srećniji trenutno", kazao je Federer na ceremoniji uručenja trofeja.

On je imao poruku i za Nadala. 

"Nastavi da radiš, potreban si tenisu", rekao je on.

Obojica tenisera u su prvih šest gemova meča bila sigurna na svoj servis, a odlučujući je bio sedmi gem. Federer je uz nekoliko sjajnih bekhend paralela došao do dvije vezane brejk prilike, a Nadal je potom bekhend poslao u aut i pomogao Švajcarcu da povede sa 4:3.

Švajcarski teniser je naredni gem dobio sa nulom, a u desetom, u kom je servirao za set, odigrao je kao u najboljim danima. Odličnim servisima nije dao Nadalu ni promil šanse, a set je završio asom. Federer je u prvom setu izgubio samo četiri poena na svoj servis, a taj dio igre dobio je za 34 minuta.

Nadal u prvom setu nije bio ni blizu brejka, ali se sve promijenilo na početku drugog pošto je napravio dva brejka i poveo sa 4:0.

Kada je izgledalo da je set riješen, Federer se "probudio", a osvojio je naredna dva gema i smanjio na 4:2. Međutim, Nadal je ostao hladnokrvan i uspio je da privede set kraju i izjednači na 1:1 poslije 40 minuta igre.

Sličan scenario viđen je u trećem setu, ali su uloge bile zamijenjene. Federer je u prvom gemu, koji je trajao osam minuta, spasio tri brejk lopte, a zatim je potpuno preuzeo kontrolu na terenu. On je poveo sa 4:1, a treći set je i definitivno riješen kada je Švajcarac odličnim riternom uzeo drugi brejk u šestom gemu.

Nadal je u četvrtom gemu četvrtog seta napravio brejk, koji je na kraju bio i dovoljan da meč odvede u peti, odlučujući set.

U prva četiri seta teniser koji je prvi došao do brejka je i osvojio set, ali to se promijenilo u petom setu. Nadal je već u prvom gemu napravio brejk, ali je Federer uspio da se vrati i da do kraja dva puta oduzme servis Špancu.

TOK MEČA:

Prvi set:

Prvi je servirao Nadal, koji je prvi gem na meču osvojio lako, bez izgubljenog poena.

1:1 - Izjednačava Federer, koji je na svoj servis izgubio dva poena.

2:1 - Nadal ne dozvoljava Federeru ni šansu za brejk iako je Švajcarac stigao do 30:30.

2:2 - Federer siguran u napadima na mreži, i dalje bez brejka i velikih uzbuđenja nakon 13 minuta igre.

3:2 - Još jedan gem u kojem Nadal nije uzgubio ni poen.

3:3 - Oba tenisera sigurna na svojim servisima. Prvi gem u kojem Nadal nije osvjio ni poen.

3:4 - Federer pravi prvi brejk na meču i dolazi do velike prednosti!!! Švajcarac je odlično napadao i slao lopte u polje rivala sa velikom preciznošću, kao u najbopljim danima. Imao je dvije vezane brejk šanse, a iskoristio je prvu nakon što je Nadal poslao lopticu u aut.

3:5 - Federer siguran na svoj servis i potvrđuje brejk prednosti. Švajcarac još nije izgubio poen u meču nakon upsješnog prvog servisa. Nadal servira za ostanak u setu.

4:5 - Nadal osvaja gem nakon tri izgubljena u nizu i ostaje u setu. Prvi put u meču se čulo njegovo čuveno "Vamos!"

4:6 - Federer osvaja prvi set nakon 34 minuta igre!!! Čeka se odgovor Nadala...

Drugi set:

1:0 - I drugi set je servisom otvorio Nadal i ponovo bio siguran i izgubio samo jedan poen. 

2:0 - Sjajan odgovor Nadala, Španac dolazi do brejka na startu drugog dijela igre!!! Nadal je imao dvije odvojene brejk šanse, a do vođstva od 2:0 došao je svijim prepoznatljivim forhendom.

3:0 - Nadal potvrđuje brejk prednosti nakon velike borbe u trećem gemu. Federer nije iskoristio dvije brejk prilike, Nadal je uspio da sačuva pribranost u odlučujućim momentima.

4:0 - Kakav start drugog seta za Nadala! Novi brejk Španca za ubjedljivu prednost. Rafa je stvorio tri brejk prilike, sjajnim riternom poveo je 0:40, Fedeks je spasio dvije brejk lopte, ali treću nije upio

4:1 - Konačno Federer osvaja gem u drugom setu i brejkom prekida seriju Nadala.

4:2 - Švajcarac na svoj servis smanjuje zaostatak. Fedeks je bio siguran u ovom gemu, poveo 40:0, a potom sigurnim serisim osvojio gemm nakon što je Nadal prišao na 40:30.

5:2 - Ekspresno je Nadal riješio ovaj gem u svoju korist. Ponovo nije prepustio Federeru ni poen i samo ga gem dijeli od poravnanja u setovima.

5:3 - Federer ostaje u setu. Bez problema dolazi do novog gema.

6:3 - Kako je počeo tako je i završio drugi set. Nadal bez izgubljenog poena osvaja gem i izjednačava na 1:1 u setovima!!!

Treći set:

0:1 - Prvi servis u trećem setu imao je Federer, koji je nakon 40:0 napravio seriju grešaka i dozvolio Nadalu da dođe do tri brejk lopte. Ipak, Švajcarac se sva tri puta spašavao as servisom, da bi na kraju forhendom riješio gem u svoj korist. 

0:2 - Brejk Federera!!! Sjajnim udarcima iz forhenda i njegovog prepoznatljivog jednoručnog bekhenda Federer je stigao do 0:30, a potom i sjajnim volejom do 30:40, da bi do brejka prednosti stigao pošto je Nadal poslao lopticu u mrežu. 

0:3 - Ista slika kao u drugom setu, samo su uloge zamijenjene. Sada je Federer odigrao tri sjajna gema i stekao veliku prednost nakon 10 minuta igre u trećem dijelu igre. Ovaj gem osvjio je bez izgubljenog poena, uz dva nova as servisa.

1:3 - I u ovom gemu prijetio je Federer koji je sjajnim forhend udarcima sa osnovne linije stigao do dvije vezane brejk lopte, koje je Nadal spasio, da bi Rodžer novim vinerom obezbijedio novu brejk priliku. Ipak, Nadal je u pravom trenutku napravio as, a zatim nakon nekoliko izjednačenja i velike borbe došao do prvog gema u ovom setu.

1:4 - Još jedan savršen gem Federera, Nadal ponovo bez poena na servis Švajcarca.

1:5 - Federer pravi novi brejk i gotovo rješava treći set!!! Maestro je na maestralan način stavio tačku na ovaj gem - fantastičnim riternom na prvi servis Nadala. Švajcarac je iskoristio četvrtu brejk prilku na meču od ukupno devet i sada če servirati za vođstvo od 2:1 u setovima.

1:6 - Set za Federera!!! Nadal je pružio jak otpor u ovom gemu. Spašavao je Fedeks dvije brejk lopte u ovom gemu ali je ipak uspio da sada riješi set u svoju korist, nakon što je  iskoristio drugu set loptu. Treći set je trajao tačno 40 minuta.

Četvrti set:

1:0 - Nadal je poveo u četvrtom setu, Federer je u ovom gemu osvojio dva poena ali nije nije mogao do brejk prilike.

1:1 - Federer siguran na svoj servis.

2:1 - Rafa uzvraća istom mjerom, Rodžeru je prepustio samo poen. Za razliku od prethodna dva seta, u ovom oba tenisera čuvaju svoje servise.

3:1 - Ipak nije se dugo čekalo na brejk u ovom setu. Prvi je Nadal oduzeo servis rivalu, nakon što je iskoristio drugu brejk loptu! Taman kad se mislilo da Rodžer ima kontrolu nad mečom, uslijedio je Rafin odgovor. 

4:1 - Nadal potvrđuje brejk prednosti nakon velike borbe u ovom gemu. Španac je u posljednjem poenu podsjetio na svoje najbolje dane, pošto je uspio da stigne Federerovu bekhend dijagonalu i iz trka uzvrati istim udarcem, ali njegovu lopticu Švajcarac nije ni pokušao da stigne.

4:2- Umalo Nadal nije još jednom oduzeo servis Federeru, ali Švajcarac je spasio brejk priliku Španca i ostao u setu. 

5:2 - Savršen servis gem za Nadala, koji hita ka novom izjednačenju u setovima.

5:3 - Feder i pored nekoliko grešaka osvaja gem i ostaje u setu.

6:3 - Igraće se peti set. Nadal je bio siguran u ovom gemu, još jednom Federer nije osvojio ni poen. I četvrti st je trajao 40 minuta. 

Peti set:

Meč se nastavlja nakon kratke pauze zbog medicinskog tajm-auta koji je zatražio Nadal. Nije ništa ozbiljno u pitanju, Španac se brzo vratio na osnovnu liniju kako bi sačekao servis Federera.

1:0 - Nadal brejkom počinje odlučujući dio igre!!!

2:0 - Španac potvrđuje brejk prednosti, ali je morao dobro da se pomuči, pošto je spasavao tri brejk lopte. Sada je pritisak na Federeru jer ako izgubi naredni gem na svoj servis meč će biti gotovo riješen.

2:1 - Rodžer ostaje koncentrisan, osvaja gem bez izgubljenog poena. Sada se mora fokusirati da dođe do brejka.

3:1 - Imao je Federer brejk šansu u ovom gemu u kojem je viđena velika borba, ali je Nadal dobrim servisima ipak došao do gema.

3:2 - Federer čuva nadu, siguran gem Švajcarca.

3:3 - Nevjerovatno finale, brej Federera i meč je opet u egalu!!!

3:4 - As servisom Fedeks stiže do prvog vođstva u petom setu!! Novi gem Švajcarca bez izgubljenog poena.

3:5 -  Brejk Federera, koji će servirati za titulu!!! Nadal i Federer odigrali su jedan od najzanimljivih gemova u meču. Švajcarac je vezao devet poena i došao do tri brejk lopte u ovom gemu (Nadal napravio duplu servis grešku za 0:40), ali je Rafa sjajnim servisima poravnao na 40:40. Potom je Nadal spasavao još dvije brejk lopte, ali nije imao dovoljno koncentracije da sačuva prednost. 

3:6 - Gem, set, meč Federer!!! Švajcarac je osvojio 18. Gren slem titulu i tako ispisao nove stranice istorije tenisa!

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније