Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ostali sportovi

Beta

19. 04. 2024. 14:44 >> 14:44

Olimpijske sportske organizacije

Protivljenje novčanim nagradama za zlatne medalje na OI u Parizu

Olimpijske sportske organizacije kritikovale su Svjetsku atletiku, koja je obećala atletičarima po 50.000 dolara za svaku osvojenu zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Parizu.

Potez Svjetske atletike i njenog predsjednika Sebastijana Koua srušio je tradiciju, pošto Međunarodni olimpijski komitet (MOK) ne isplaćuje nagrade sportistima, iako to mogu da učine vlade njihovih zemalja ili olimpijski komiteti.

"Po mnogima, ovaj potez podriva olimpijske vrijednosti i jedinstvenost igara", saopštila je Međunarodna asocijacija ljetnjih olimpijskih federacija (ASOIF).

Ta organizacija navela je da ne mogu niti bi trebalo da svi sportovi naprave potez kao Svjetska atletika, čak i da žele i da je novčana nagrada "protiv principa solidarnosti".

Kou, svojevremeno dvostruki olimpijski šampion na 1.500 metara, obećao je sportistima 2,4 miliona dolara, odnosno po 50.000 dolara za svaku od 48 zlatnih medalja koje će biti dodijeljene na atletskim takmičenjima u Parizu, od udjela od više milijardi dolara prihoda MOK.

Svjetska atletika je na prošlim Igrama u Tokiju dobila 39,5 mliona dolara od MOK.

"Postojao je konsenzus da se olimpijski prihodi, barem za komercijalno uspješnije i finansijski nezavisnije međunarodne federacije, prioritetno ulažu u pitanja razvoja i integriteta. Posljednjih dana članice ASOIF su izrazile zabrinutost zbog objave Svjetske atletike. Niko ne može i ne treba da stavlja cijenu na olimpijsku zlatnu medalju, a u mnogim slučajevima, osvajači medalja imaju indirektnu komercijalnu korist. Ovo zanemaruje manje privilegovane sportiste koji su niže u konačnom plasmanu", piše u saopštenju ASOIF.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније