Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ostali sportovi

Озрен Зоговић

02. 10. 2022. 08:02   >>  16:11

PLANINSKO TRČANjE

Crna Gora i Brano Baltić dio svjetske nebeske trke

Crna Gora je ove godine prvi put imala predstavnika na Svjetskom prvenstvu u skajraningu (skyrunning), disciplini planinskog trčanja. Dvadesetšestogodišnji Mojkovčanin Brano Baltić predstavljao je našu zemlju u septembru na Svjetskom Skajraning prvenstvu u Domadosoli u Italiji.

Skajraning predstavlja trčanje po označenim stazama na planinama. Veoma je izazovno, dinamično i može biti nezaboravno iskustvo.

Baltić je učešće na Svjetskom prvenstvu je obezbjedio kroz takmičenje u Skajraning ligi koja se organizuje u Srbiji i Crnoj Gori. Ukupno je šest kola, po tri trke u obje države.

"Na osnovu rezultata u toj ligi, kao najbolje plasirani takmičar iz Crne Gore, uspio sam da izborim učešće na takmičenju u Italiji", priča Baltić za Portal RTCG.

Na italijanskim Alpima Baltić je učestvovao na trci od 31 kilometar dužine sa 2.600 metara vertikalnog uspona, što govori o težini staze. Staza ima par jako teških tehničkih dionica, a velika nadmorska visina dodatno je otežavala uslove.

"Pošto sam bio jedini iz Crne Gore, bio sam u timu sa takmičarima iz Srbije, sa kojima sam učestvovao u Skajraning ligi", uz napomenu da, osim kod Opštine Mojkovac, nije naišao na podršku državnih institucija za odlazak na takmičenje.

Ove godine svoje učešće je prijavilo rekordnih 35 zemalja, sa starta u malom planinskom selu Gomba krenulo je 109 takmičara, a Mojkovčanin je zauzeo 51. mjesto.

Baltić je ranije trčao na afaltu, maratone i polumaratone, ali se preorjentisao za trčanje u prirodi.

Što se tiče planinskih trka učestvovao je na Bjelasici, Sinjajevini, Prokletijama, Durmitoru, Orjenu, Bjelašnici u Bosni i Hercegovini...

"Planinsko trčanje je mnogo zahtjevnije od asfaltnog, treba više snage jer se savladava visinska razlika, prave se velike elevacije, jer na primjer, trčimo sa 1000 na 2000 metara, pa se spuštamo, pa opet penjanje... Sve su to napori za organizam, dok na asfaltu nema puno elevacije nego je brzina ključ", kaže Brano.

Od malih nogu se druži sa planinom. Njegove noge su naviknute da gaze po zemlji, lišću, kamenu, snijegu...

Nije želio da izdvaja neku od planina, ali pošto je iz Mojkovca, Sinjajevina i Bjelasica su mu u blizini i na njima najviše trenira..

Najdužu trku na kojoj je učestvovao bio je Vučko trail na Bjelašnici u BiH ovog ljeta. Stazu od 61 kilometar i 3700 metara visinske razlike prošao je za 9 sati i 40 minuta i zauzeo 5. mjesto.

"Trail trčanje mi je izazovnije , mnogo ljepše od tračanja na asfaltu. Prelazimo predjele koji su tehnički zahtjevni, neophodan je fokus i oprez. Osim kondicije potrebna je i tehnika, čistiji je vazduh", kaže Brano.

Najljepša stvar je boravak u prirodi i netaknutim predjelima.

"Čovjek se preporodi, upozna priprdu i upozna ljude. Svaka trka ima svoju priču, tu su takmičari iz više zemalja i tu se brzo upoznajemo", ističe naš sagovornik.

Najteže mu je bilo na prvom trailu, na Sinjajevini (Sinjavina Sky Race), gdje je morao da pređe 33 kilometra uz 2.200 metara visinske razlike.

"Tu nisam imao puno iskustva pa sam krenuo trku prejako. Na polovini trke sam kolabrirao, došao sam do okrepne stanice gdje me zaustavila medicinska ekipa. Nisu mi dali da nastavim trku, dok se ne oporavim i dođem sebi, a ja sam iskoristio momenat da im pobjegnem i na kraju sam uspio da završim trku", priča Brano.

Još mu se nije desilo da odustane na nekoj trci.

"Na takvim trkama čovjek ispituje svoje sposobnosti i iz trke u trku se dobija veća volja", kaže ovaj Mojkovčanin.

Planinsko trčanje je sport koji je u stalnom porastu kako zbog atraktivnih lokacija treninga i trka, tako i zbog potrebe ljudi da što više vremena provode u prirodi. U Crnoj Gori je počelo da se razvija unazad 5-6 godina i primjetan značajan porast trka.

"Saša Kulinović i Miluša Bošković su pioniri trejl trčanja u Crnoj Gori. Saša je prije mjesec dana učestvovao po drugi put na trci oko Mon Blana, dužine 171 kilometar, sa 10.000 metara visinske razlike. Miluša je bila prva učesnica iz Crne Gore na Evropskom prvenstvu u skajraning trčanju", navodi Brano.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније