Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ostali sportovi

[ M.L.B. ]

01. 10. 2021. 18:27 >> 18:35
1

BEGOVIĆ

WADA prihvatila izmjene Zakona o sportu

VD direktora Uprave za sport i mlade Marko Begović saopštio je da je Svjetska antidoping agencija pozitivnim ocijenila i prihvatila izmjene i dopune Zakona o sportu.

Begović je saopštio da je riječ o izmjenama i dopunama Zakona o sportu, na kojima je radio u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, nauke, kulture i sporta.

Podsjetimo, Crna Gora je bila pred isključenjem naših sportista iz svih takmičenja, a postojala je i opasnost da se naši sportisti se mogu takmičiti, ali ne pod našom zastavom i himnom.

"Naime, kako se rad na pravnom-političkom uređenju oblasti antidopinga i usaglašavanju sa međunarodno obavezujućim standardima, odvijao svakodnevno, nijesam se želio oglašavati na nestručne i nesuvisle komentare. Takođe, bilo je više pokušaja opstrukcije sa ciljem da se onemogući da zajedno sa Ministarstvom prosvjete, nauke, kulture i sporta, riješimo ovaj problem u korist crnogorskog sporta i države Crne Gore", naveo je Begović u izjavi za medije.

Tako je, kako navodi, sami predlog amandmana jedne partije opozicije išao u pravcu daljeg usložnjavanja ionako nezavidne pozicije crnogorskog sporta.

"Dakle, ovdje smo jedino zbog dugogodišnje politizacije sporta, lošeg Zakona o sportu usvojenog 2018. godine, nedomaćinskog ponašanja u nadležnom organu državne uprave za oblast sporta i okoštalosti jednog dijela sistema sporta. Javnost želim upoznati da ćemo u narednom periodu dobiti negativno mišljenje od matičnog UNESCO komiteta, jer je i u odnosu sa tom međunarodnom organizacijom, u dužem vremenskom periodu zatajila pristojna i stručna komunikacija sa naše strane", naveo je Begović.

Kaže i da taj problem nije nov.

"Očekivalo se od mene, kao nekadašnjeg konsultanta i člana Izvršnog odbora EPAS komiteta Savjeta Evrope za sport, da preuzmem odgovornost i riješim problem. U narednom periodu, fokus će biti na potpunom oslobađanju sistema sporta od političkog uticaja, jer je vrijeme da se okrenemo primjeni najviših evropskih standarda, rukovodeći se demokratskim principima, vladavini prava, odgovornosti i javnosti u radu", zaključio je Begović.        

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније