Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Košarka

29. 06. 2015. 19:52 >> 19:48
5

"CRVENE" STIGLE U PODGORICU

Propuštena prilika, da se uzdignemo što prije

Poslije osvajanja sedmog mjesta na Evropskom prvenstvu u Mađarskoj i Rumuniji, ženska seniorska reprezentacija vratila se u Crnu Goru. "Crvene" po povratku nijesu skrivale razočaranje što je propuštena još jedna sjajna prilika i što je poslije nezasluženog poraza od Španije u četvrtfinalu, izgubljena šansa da se osvoji medalja ili peto mjesto, posljednje koje je vodilo na kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre u Rio de Žaneiru naredne godine.

Poslije šestog mjesta u Poljskoj prije četiri i devete pozicije u Francuskoj prije dvije godine, izabranice Momira Milatovića ovog puta morale su da se zadovolje sedmim mjestom, koje predstavlja kontinuitet dobrih rezultata na smotrama najboljih selekcija Starog kontinenta, a mnogo pozitivnih stvari ostaje poslije učešća na šampionatu u Mađarskoj i Rumuniji.

"Crvene" su ponovo pokazale da imaju veliko srce i karakter, najbolji meč na prvenstvu odigrale su kada je bilo najpotrebnije, u četvrtfinalu protiv Španije, ali su bolje suđenje i sreća bili neophodni da se napravi korak koji je sanjala sjajna generacija.

Amerikanka sa crnogorskim pasošem Anđelika Danijel Robinson pokazala se kao veliko pojačanje i sa prosjekom od 8,9 skokova po utakmici bila je drugi skakač prvenstva, Jelena Škerović je sa prosjekom od 7,1 asistencija prva na listi najboljih asistenata, a Jovana Pašić, Jelena Vučetić i Kristina Raković pokazale su da crnogorska košarka ima svjetlu budućnost.

Crna Gora već u subotu, 4. jula dobiće protivnike za naredni ciklus – kvalifikacije za Eurobasket u Češkoj 2017. godine, a zahvaljujući rezultatu na šampionatu u Mađarskoj i Rumuniji, biće u prvom šeširu.

Po povratku reprezentacije iz Budimpešte, na podgoričkom aerodromu organizovana je konferencija za novinare na kojoj su govorili direktor reprezentativnih selekcija Danilo Mitrović, selektor Momir Milatović, kapiten Jelena Škerović i reprezentativke Iva Perovanović, Jelena Dubljević, Aleksandra Vujović, Nataša Popović, Kristina Raković i Snežana Aleksić.

Anđelika Danijel Robinson je iz Budimpešte otputovala za Sjedinjene Američke države, Jovana Pašić i Jelena Vučetić su iz Beograda nastavile ka Tivtu, dok su Milica Jovanović i Milka Bjelica ostale u glavnom gradu Srbije.

"Razočani zbog velikih sudijskih nepravdi"

Direktor reprezentativnih selekcija u KSCG, Danilo Mitrović, poručio je da su "crvene" djevojke ponos naše košarke i da su razočarani što se nijesu uključiuli u borbu zajednu od medalja zbog dosta pehova, ali i zbog suđenja u četvrfinalu protiv Španije.

"Sa Evropskog prvenstva se vraćamo tužni i razočarani. Tužni smo zbog neostavrenog rezultata koji smo negdje priželjkivali i planirali, s obzirom na to da smo imali kvalitetan sastav. Razočani smo zbog velikih sudijskih nepravdi koje smo doživjeli u četvrtfinalu protiv Španije. Međutim, nijesmo imali ni sreće, jer smo imali posljednji napad protiv Španije koji nijesmo iskoristili. Imali smo dosta pehova i problema zbog povreda, prije svih Jelene Dubljević i Aleksandre Vujović, koja je došla i odazvala se pozivu iako je bila povrijeđena", kazao je Mitrović.

On je istakao požrtvovanost svih djevojaka koje su, kako je rekao, od prvog dana postojanja reprezentacije, uvijek na raspolaganju timu.

"Ove djevojke su ponos košarkaške Crne Gore i saveza. Zadovoljni smo što smo dobili sjajnog igrača i velikog čovjeka u liku Anđelike Danijel Robinson, koja je pokazala da je pravo pojačanje za naredne četiri godine. Nema vremena za tugu i razočaranje, jer kvalifikacije za naredno Evropsko prvenstvo počinju već u novembru i računamo na sve djevojke koje su igrale u Mađarskoj i Rumuniji, ali i one koje nijesu uspjele da se nađu na spisku od 12 djevojaka", kazao je Mitrović.

"Nijesmo rekli posljednju riječ"

Selektor Momir Milatović kazao je da ostaje žal nakon što je propuštena sjajna prilika, uz očekivanje da ova generacija nije rekla svoju posljednju riječ i da ima budućnost.

"Kod mene postoji velika žal zbog ovog Evropskog prvenstva. Moje najave pred ovo takmičenje je bila medalja i mislim da nisam pogriješio, jer imamo kvalitet i znao sam snagu ovih djevojaka, koliko one mogu da urade u tim najtežim trenucima. Igrali smo četvrtfinale sa Španijom, koje nas je malo razočaralo, utakmica gdje smo dali sve od sebe bez Jelene Dubljević, koja nam je bila potrebna u tim trenucima kada se utakmica lomila. Možda bi bilo lakše sa njom, ali isto tako ostale djevojke su dale 150 odsto mogućnosti i bili smo praktično pobjednici. Ta završnica, posljednjih 20 sekundi može da se komentariše ovako i onako. Naša odluka je bila da branimo, Španjolke su nam pogodovale jer su završile napad devet sekundi prije kraja. Vidjelo se na snimku da to nije bio faul, a u samoj završnici smo imali napad, trebalo je malo sreće, a na snimku se vidjelo da to nije bio faul već trostruki faul", istakao je Milatović.

Iskusni stručnjak je ponosan na igračice sa kojima je imao prilike da radi u prethodna dva mjeseca.

"Da smo ušli među četiri, bilo bi svašta i mislim da je to velika žal kod mene, ali sam srećan što sam vodio ove dvojke. One su kroz pripremni period i prvu fazu takmičenja, gdje smo imali tešku grupu, pokazale dobru košarku. U drugoj fazi je bilo malog pada, povreda Jelena Dubljević, Grčka koja ja naša najslabija igra na čitavom šampionatu. Opet treba biti zadovoljan, uspjeli smo da se vratimo protiv reprezentacije koja u posljednje tri godine na svjetskim i evropskim prvenstvima ima od 22 utakmice samo jednu izgubljenu, pokazali smo moral, snagu. Zašto nismo prošli dalje, već se zna. U svim najavama je bilo da je ovo posljednja šansa ove generacije, što mislim da nije tačno. I ostale reprezentacije su na ovom šampionatu imale igračice po 36, 37, 38 godina i one su pokazivale najviše u svojim reprezentacijama. Iskustvo uz mladost je jedna nova šansa u kvalifikacijama, koje su zamišljene drugačije. Imaćemo prostora da analiziramo gdje smo imali propusta, da to ispravimo i možda nam se posreći na sljedećem Evropskom prvenstvu", objasnio je Milatović.

"Moramo da se izdignemo što prije"

Kapiten Jelena Škerović koja je najbolji asistent Eurobasketa u Mađarskoj i Rumuniji sa prosjekom od 7,1 asistencija po meču, nije mogla da odgovori na pitanje da li će i u predstojećim kvalifikacijama nositi dres sa državnim grbom.

"U sportu imate pobjednike i gubitnike, po mojoj procjeni mi smo gubitnici posljednja tri Evropska prvenstva. Mnogo je teško pričati o tome, ali se nadam da će biti bolje za neke buduće generacije. Mnogo je teško bilo šta reći, potrebno je da prođe vrijeme" kazala je Škerović.

Centar Iva Perovanović je naglasila da je ponosna što je bila dio nacionalnog tima.

"Ostaje žal što nijesmo napravili uspjeh na Evropskom prvenstvu. Mislim da smo ove godine imale najveću šansu za plasman u polufinale i medalju, ali nekada nije dovoljno da pružiš sve od sebe da pobijediš. Dugo će nas boljeti poraz od Španije", kazala je ona.

Jedna od najboljih igračica našeg nacionalnog tima Jelena Dubljević zbog povrede, nije mogla da pomogne saigračicama u posljednjih pet utakmica, a po dolasku u Podgoricu, nije mogla da sakrije suze.

"Propuštena je, vjerovatno, najveća, ali ne i posljednja šansa. Teško je iz više razloga zato što nijesam mogla da pomognem ekipi, a opet ti ukradu nešto što si zaslužio. Moramo da se izdignemo što prije, da shvatimo da je ovo lekcija za sve nas. Dale smo sve od sebe i nadam se da će doći naših pet minuta, koje smo zaslužile ne sada već prije šest godina. Nadam se da će nas u budućnosti poslužiti malo više sreća, da će nas zaobilaziti povrede i da ćemo ostvariti uspjeh i da ćemo uzeti nešto što je naše. Ove godine je to bilo naše i zbog toga još više boli. Moramo što prije da zatvorimo što prije ovu priču i da se okrenemo budućnosti i nadam se novim pobjedama", kazala je Dubljević.

(Tekst i foto: kscg.me)

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније