Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Košarka

Mina [ R.B. ]

18. 01. 2022. 13:45   >>  13:47 2

NEZADOVOLJAN UČINKOM NA EP

Šćepanović: Rezultati seniora ispod očekivanja

Rezultati seniorke košarkaške reprezentacije najbitniji su za razvoj i ugled crnogorske košarke, a trenutno su oni ispod očekivanja, kazao je legendarni košarkaš Vlado Šćepanović.

Prvi kapiten reprezentacije Crne Gore kazao je da su "sve oči uperene" u seniorsku selekciju i da niko ne može biti zadovoljan neuspjehom u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo (EP).

"Stanje u crnogorskoj košarci je usko povezano sa ostvarenim rezultatima na klupskom i reprezentativnom nivou. Kada govorimo o reprezentaciji ne možemo biti zadovoljni rezultatima. Činjenica da se nijesmo plasirali na EP, a imali smo velika očekivanja, je veliki neuspjeh koji se reflektuje na kvalitet i razvoj crnogorske kosarke na niže nivoe“, rekao je Šćepanović agenciji MINA.

Komentarišući klupsku košarku, odnosno rezultate najboljih crnogorskih timova u regionalnom takmičenju, Šćepanović je kazao da je Budućnost konstantno u vrhu i da je to odlična stvar.

"Mornar je mnogo uložio posljednjih godina i imao je sjajne trenutke i one koji baš to i nijesu na početku ove sezone, ali to je sport. Uvijek ima uspona i padova. SC Derbi je prijatno iznenađenje i to je dobra stvar za crnogorsku košarku“, rekao je Šćepanović.

Prema njegovim rječima, bazu nekog dobro organizovanog kluba čine domaći igrači.

"Oni su preduslov za osvajanje trofeja. Potvrda za to je Budućnost u sezoni kad je osvojila ABA ligu. Povratak domaćih igrača u klub i njihova uloga u osvajanju trofeja su to i dokazali. Bez kvalitetnih domaćih igrača je veoma teško ostvariti veliki rezultat. Bez domaćih igrača će i naša košarka sve više da slabi“, rekao je legendarni igrač i trener Budućnosti.

Komentarišući šanse podgoričkog kluba u regionalnom takmičenju ove sezone, on je kazao da je Budućnost uvijek ima visoke ambicije i ulaganja.

„I ove godine će imati jednu od glavnih uloga u ABA ligi, po meni je najiskusnija i napadački najpotentnija ekipa. Očekujem da može doći i do finala. Mornar će sigurno obezbijediti opstanak i biti među osam najboljih. SC Derbi je na dobrom putu i svakako očekujem da će i naredne godine igrati ABA ligu“, rekao je Šćepanović.

Nosilac svjetske i evropske zlatne medalje je, komentarišući šanse da se Evroliga ponovo igra u Podgorici, kazao da je za to neophodno osvajanje Eurokupa ili ABA lige, navodeći da to nije nimalo lako, ali da nije ni nedostižno.

„Mnogo faktora treba da se poklopi da bi se došlo do toga. Svakako ima šansi za to, ali morate imati bazu dobrih domaćih igrača i kvalitetne strance koji prave razliku“, rekao je Šćepanović.

Govoreći o ABA drugoj ligi, on je istakao da je koncept po kojem se igra iznuđen zbog kovid situacije i da nije najsrećniji.

"Mnogo bi bolje bilo da se igralo regularno kao ABA, ali šta je tu je. Za sada naše ekipe imaju promjenjive rezultate i svakako nije lako držati i tempirati formu za takav vid takmičenja", rekao je Šćepanović.

On je naglasio da je ključna stvar u sportu struka, odnosno stručni rad sa mlađim uzrasnim kategorijama.

"Kao i u školi, tako i u sportu, struka treba da bude na prvom mjestu, jer od nje sve zavisi. Talenata uvijek ima i biće ih. Onako kako se stručno i planski radilo sa njima to ćemo od njih i dobiti. Kako se sa njima radi pokazuju rezultati", rekao je Šćepanović.

On je istakao da je u sportu sve jasno i da nema laži i prevare.

"Sve se vidi na terenu. Teren ogoli sve, igrače i trenere, a i njihov rad. Koliko se dobro i uspješno radi pokazuje koliko je igrača spremno da igra kasnije seniorsku košarku i koliko će ih biti spremno da igra za reprezentaciju“, rekao je Šćepanović.

Govoreći o sistemu takmičenja u mlađim kategorijama on je naglasio da mu se ne sviđa i da zadovoljava samo roditeljske ambicije da ima što više utakmica i da se djeca takmiče.

"Savez dobija sredstva od kotizacija i registracija i na oko se čini da su svi zadovoljni. Tu djeca najviše gube, jer imaju manje treninga za napredak i svi više razmišljaju o rezultatima i utakmicama nego o obuci djece. Više se pripremaju utakmice u toku nedjelje nego što se vodi računa o napretku djece. Posebno u najmlađim kategorijama“, rekao je Šćepanović.

On smatra da je svaka uzrasna kategorija priča za sebe i da zahtjeva poseban pristup.

"Zato sve manje i manje dobro obučene djece dolazi do seniorskog sastava. Veliko je pitanje koliko djece u ovakvom sistemu može da napreduje. Mnogo talenata odlazi iz Crne Gore u najranijim godinama. To nije dobro, ali mnogo je razloga za odlazak, a malo za ostanak“, rekao je Šćepanović.

On je istakao da je talenata bilo i uvijek će biti, ali da bi se došlo do najvećeg nivoa nije dovoljan samo talenat.

„Naprotiv to je samo jedan dio u slagalici koja treba da se popuni. Posvećenost i spremnost na odricanje je ključ usjeha. Ne samo u sportu“, rekao je Šćepanović.

Govoreći o trenerskom angažmanu, on je kazao da je svjesno propustio neke ponude na početku ove sezone isključivo zbog budućnosti svog sina.

"On je u jednom osjetljivom razdoblju kada treba povući neke osjetljive poteze vezane za njegov život. Pažljivo sam analizirao trenutnu situaciju i odlučio da je on prioritet bio u ovom periodu kada treba donijeti dobre odluke. Zajedno smo odlučili da karijeru i školu nastavi u prestižnoj košarkaškoj akademiji Stella Azzura", rekao je Šćepanović.

On je naglasio da smatra da s napravili pravi izbor.

"Prošlo je nekih tri mjeseca od kada je postao član Stelle i za sad možemo biti prezadovoljni ukupnim razvojem situacije, njegovim košarkaškim napredovanjem i uklapanjem u svakodnevni život i školu", rekao je Šćepanović.

Komentarišući mogućnost da ponovo preuzme klub, on je istakao da je u čestoj komunikaciji sa menadžerima i da zajedno razmatraju neke naredne korake.

"Bitno mi je da izaberem sredinu gdje mogu da normalno radim i usavršavam se u svom poslu. Postoje već neki kontakti sa klubovima, ali ću povodom toga biti konkretniji kada budem blizu dogovora o novom angažmanu", zaključio je Šćepanović.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније