Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Košarka

30. 09. 2013. 18:12 >> 18:12
1

TROFEJNI TRENERI

Uskoro dokumentarci o Ivkoviću i Obradoviću

Profesionalni i životni put dva najveća i najpoznatija trenera na ovim prostorima, ako ne i u Evropi, Dude Ivkovića i Željka Obradovića, biće prikazani u dokumentatnim filmovima "Visokoletač" i "Čovjek odluke".

Film o Ivkoviću ("Visokoletač"), sasvim namjerno dobio je naziv po njegovoj drugoj ljubavi - golubarstvu, dok se naziv filma posvećenog najtrofejnijem treneru Evrolige ("Čovjek odluke"), producentima sam nametnuo.

Dokumetarci o dva trenera koji su obilježili posljednjih 20 godina evropske košarke djelo su Zvonimira Šimuneca.

Dušan Ivković je od 2008. do 2013. bio selektor reprezentacije Jugoslavije, pa Srbije. Vodio je reprezentaciju na šest prvenstva Evrope. Osvijio je tri zlatne medalje sa reprezentaciju, Jugoslavije (Zagreb 1989, Rim 1991 i Atina 1995) i jedno srebro sa Srbijom (Poljska 2009).

Što se tiče klupske karijere, Ivković je najveće uspjehe ostvario 1997. i 2012. kada je sa ekipom Olimpijakosa bio šampion Evrope.

Željko Obradović je jedan je od najuspješnijih košarkaških trenera u Evropi. Jedini je u svijetu osvajao zlatne medalje na svjetskim prvenstvima i kao igrač i kao trener. Sa selekcijom SR Jugoslavije 1995. zajedno sa Dušanom Ivkovićem, osvojio je Prvenstvo Evrope u Atini, 1996. na Olimpijskim igrama u Atlanti, kao prvi trener, srebrnu medalju, a 1997. Prvenstvo Evrope u Španiji i 1999. bronzanu medalju u Francuskoj.

Sa Partizanom 1992. osvojio je Kup šampiona Evrope, a isto ponovio 1994. sa španskim Huventudom, 1995. Real Madridom i pet puta sa Panatinaikosom (2000, 2002, 2007, 2009 i 2011).

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније